Ongezonde stoffen in voeding

Er is een studie geweest naar de effecten die de verhitting van brokken met zich mee kan brengen in de gezondheid van honden. Hierbij zijn ze gaan kijken naar de stofwisseling van honden die brokken eten.

Eerst een kleine intro over hoe brokken worden gemaakt.

Alle ingrediënten voor de broek moeten eerst worden gemalen. Dat gebeurt in een hamermolen. Deze hamertjes rammen als het ware alle ingrediënten door een zeef heen. Dit is dan een soort van poeder geworden. Het het bakken gebeurt in een soort snelkookpan. Het heet een extruder. Het is hierin zo'n 135 graden. Het mengsel wordt helemaal verhit en vervolgens met een schroef naar het einde van de sleuf geduwd, dit heet een extruder. Daar zitten piepkleine gaatjes in. Daar wordt het mengsel doorheen gedrukt en vervolgens met mesjes die daar zitten heel snel afgesneden waardoor er geen slierten ontstaan maar brokjes. Vervolgens worden de brokken die daar uitkomen afgekoeld.  Het is dan een natte, zachte, warme brij. Dit moet weer drogen en dat gebeurt in de volgende machine. De droger. Dit is eigenlijk een enorme föhn. Het is belangrijk dat die brokjes zo droog mogelijk worden geblazen want dat maakt ze krokanter en langer houdbaar. En dan de laatste stap. De brokken krijgen hier een coating, een soort beschermlaag. Daar worden ze wat donkerder van kleur en vetter.

Een groot deel van dit proces is voor elke brok het zelfde. Volgens dit onderzoek zit het grootste nadeel in de verhitting. Deze is vaak langdurig en erg heet. Hierdoor ontstaan een zogeheten Maillard reaction. Dit is een duur woord die word gebruikt voor het veranderen van de samenstelling door verhitting. Dit gebeurd bijvoorbeeld ook als wij een cake in de oven doen of ons vlees bakken. Dit alleen is dan ook niet negatief voor de gezondheid van onze honden en katten. Wel gebeurd dat als er dan AGE’s ontstaan. Dit zijn de eiwitten die in de brokken zitten die worden beschadigd. Door de langdurige verhitting verankeren de suikers zich met de eiwitten en aminozuren. Samen vormen deze ongezonde stoffen die niet goed zijn voor onze huisdieren.

Er zijn meerdere redenen waardoor deze Maillard reaction products en AGE’s een negatief gezondheidseffect hebben op honden en katten. Dit komt omdat ze:

  • De Beschikbaarheid van bepaalde aminozuren en mineralen beperken.
  • Bepaalde enzymen in de dunne darm beperken
  • Herstel van weefsel kunnen verminderen
  • Te veel zuurstofbindingen laat maken waardoor dit cellen in het lichaam kapot maakt
  • Systematische ontstekingsreacties veroorzaken bij langdurige inname

De hogere hoeveelheid AGE’s werden gevonden bij oudere honden met cataract (staar), artrose en diabetes. En door de langdurige systematische ontstekingsreacties het dit proces ook te linken aan de ontwikkeling van kanker.

Ook zou de vermindering aan AGE’s kunnen helpen met gewicht verlies bij honden en katten. Dit is nog niet volledig wetenschappelijk bewezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.