Waarom kauwen honden?

Honden hebben de natuurlijke behoefte om lekker te kauwen. En dat doen ze dan ook graag. Van vleesbot (prima!) tot slipper (iets minder leuk); de meeste honden kauwen er flink op los. Maar waarom doet een hond dit eigenlijk? Waar is al dat kauwen goed voor?

Kauwen is goed

Kauwen bij honden is normaal gedrag. En het is ook erg goed voor ze! Voor honden is kauwen dé manier om hun gebit te reinigen. Een schoon gebit is erg belangrijk: het voorkomt (tandvlees)ontstekingen en het houdt je hond gezond. Dit komt vanuit de natuur. Nadat wolven hun prooi op hebben word er op planten en botten gekauwd om hun gebit schoon te maken. Maar daarnaast heeft kauwen voor honden nog een groot voordeel: kauwen helpt een hond ontspannen. Door te kauwen maakt een hond hormonen aan die hem helpen relaxen. Ervaart een hond stress of is hij onrustig? Kauwen helpt hem om rustig(er) te worden.

Pups die kauwen

Baby’s ontdekken de wereld met hun mond. Ze stoppen het liefste alles in hun mondje. En krijgen baby’s tanden of kiezen? Dan kauwen en bijten ze graag op een bijtring. Voor pups geldt eigenlijk precies hetzelfde: ook zij ontdekken de wereld met hun bek. En wanneer pups hun tanden gaan wisselen, hebben ze sterk de behoefte om te kauwen. Zo gaan ze het vervelende gevoel van doorkomende tanden tegen. Dit kauwen helpt ook de tanden ontwikkelen, zodat ze later sterke grote honden tanden hebben.

Ongewenst kauwen

Dat een hond een kauwbehoefte heeft staat vast, maar soms wordt er op dingen gekauwd wat niet de bedoeling is. Er zijn honden die schoenen of sokken kapot kauwen, maar soms is het nog een stapje erger en worden de kasten, tafels en banken vernield

Straffen is hierbij niet de oplossing en maakt het gedrag veelal erger of veroorzaakt nieuwe problemen. Je kan beter gaan kijken naar de oorzaak en deze aanpakken. Hieronder steen een aantal mogelijke oorzaken.

Verlatingsangst

Honden die last hebben van verlatingsangst gaan vaak ongewenst gedrag laten zien als ze toch alleen worden gelaten. Kauwen op meubels en schoenen is voor de hond dan vaak een uitlaatklep, hiermee maakt hij namelijk endorfine aan, en dat geeft hem een goed gevoel. Bij verlatingsangst zal er getraind moeten worden om deze angst weg te nemen. Raadpleeg eventueel een goede gedragstherapeut.

Verveling en andere oorzaken

Verveling kan een oorzaak zijn van ongewenst kauwgedrag, maar ook indien je puppy aan het wisselen is kan het bijten tijdelijk erger worden.

Hierbij is het belangrijk dat je een hond geschikt kauwmateriaal aanbiedt en foute keuzes zoveel mogelijk voorkomt.

Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn

Op het moment dat een hond pijn heeft zal het kauwen dan pijn- en stress verlagend werken.

Kauwen om te spelen

Kauwen is niet alleen nuttig, je hond kan ook kauwen om te spelen. Dat kan bijvoorbeeld op een kauwspeeltje of snack. Het geeft honden wat te doen en het helpt tegen verveling. Heeft je hond een goed kauwspeeltje? Dat maakt de kans kleiner dat hij jouw spullen kapot kauwt.
Maar welk kauwspeeltje is het meest geschikt voor welke hond? Hier is geen eenduidig antwoord op. Sommige honden zijn bijvoorbeeld echte ‘slopers’; zij kauwen speeltjes snel kapot. Helaas bestaat er geen onsloopbaar kauwspeeltje. Door goed te kijken naar de behoefte van je hond – alleen kauwen of echt spelen – kun je een geschikt kauwspeeltje uitzoeken. En ja, soms betekent dit dat je het kauwspeeltje al veel te snel weer moet vervangen.

Nog een nieuw kauwspeeltje nodig? vind jouw hond zijn favoriet hier.

Kauwsnacks

Je kunt je hond uitdagen om te kauwen met kauwsnacks voor honden. Er zijn veel verschillende soorten hondensnacks: van been tot oor, in allerlei verschillende smaken en bereidingen. Voor grote- en kleine honden. Naast dat kauwsnacks gezond zijn voor je hond, zijn ze ook hartstikke lekker!

Op zoek naar de lekkerste biologische hondensnacks voor jouw hond? Hunters nature heeft een groot assortiment. Van stevige snacks voor bijtgrage honden, tot zachtere snacks voor honden die minder deze behoefte hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.