Een verkouden huisdier

Ieder jaar keert het weer terug: het griepseizoen. Mensen krijgen vaak last van griep wanneer het kouder is buiten, ze meer binnen zitten en minder bewegen. Maar wist je dat ook honden en katten last kunnen krijgen van de griep? Wij zetten de informatie voor je op een rij!

Eerst even terug naar de basis, want wat is griep eigenlijk? Griep is meestal een infectie, verspreid door een virus. Hierdoor gaat het slijmvlies in je luchtwegen ontsteken. Je bent dan snotterig, je hoest of niest vaker. En misschien heb je wel koorts.

Kunnen honden of katten ook verkouden worden?

Ja, honden en katten kunnen verkouden worden. De symptomen zijn vaak milder dan de symptomen die mensen hebben bij verkoudheid. Is je huisdier verkouden? Dan heeft hij traanogen, snottert en niest hij meestal. Zo’n verkoudheid is meestal niet ernstig en na een paar dagen over. 

Wanneer de verkoudheid overslaat naar de onderste luchtwegen van je huisdier, kan het wel gevaarlijk zijn. Houd je vriendje dus goed in de gaten. Merk je dat je huisdier benauwd is en moeite heeft met ademen? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Je pluizige viervoeter kan dan een antibioticakuur krijgen.  

Hoe wordt mijn hond of kat verkouden?

Er zijn verschillende oorzaken voor verkoudheid bij huisdieren. Stress, onderkoeling of de afwisseling tussen een koude- en warme omgeving kunnen de verkoudheidsverschijnselen veroorzaken. Maar je huisdier kan ook verkouden zijn door een virus. Misschien ken je kennelhoest bij honden wel. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor de virussen die luchtweginfecties bij honden veroorzaken. 

Heb je een kat? Dan ben je wellicht bekend met de niesziekte. Katten met de niesziekte hebben een infectie met het feline herpesvirus en/of feline calicivirus opgelopen. 

Heeft je huisdier veel contact met andere honden of katten? Dan is de kans dat hij ziek wordt door een virus groter. 

Kan ik mijn huisdier aansteken wanneer ik verkouden ben?

De kans dat jij je huisdier aansteekt met het Influenzavirus (het menselijke griepvirus), is nagenoeg onmogelijk. Dat komt doordat ‘ons’ Influenzavirus niet overdraagbaar is op huisdieren.

Wat kan ik doen om het immuunsysteem van mijn huisdier te ondersteunen?

Het liefste wil je dat je huisdier gezond is en dat hij zich goed voelt. Met onderstaande tips ondersteun je het immuunsysteem van je hond of kat.

  • Zorg ervoor dat je huisdier voldoende frisse lucht en beweging krijgt;
  • Geef je huisdier gezonde en gevarieerde voeding, uit de schijf van vijf voor honden en katten. 
  • Geef je huisdier supplementen om het immuunsysteem een boost te geven. Bijvoorbeeld Kokosolie met kurkuma en gember, of paardenvet
  • Zorg voor vers drinkwater;
  • Maak het mandje, de speeltjes en de voer- en drinkbakken van je huisdier regelmatig schoon.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.