Trekt jouw hond je altijd de straat op wanneer je met hem gaat wandelen? Rent hij rondjes om je heen (waarbij hij je in de riem wikkelt) of behandelt hij zijn riem als een trekspel? Je bent niet alleen - aan de riem lopen gaat niet vanzelf voor veel honden. Maar hier is het goede nieuws: met de juiste training kunnen de meeste honden leren om beleefd naast je te lopen. Je moet alleen weten hoe je een hond aan de riem moet trainen.

Omdat er zoveel situaties zijn waarin honden aan de riem moeten lopen, staat het begrijpen van hoe je een hond aan de riem moet trainen bovenaan je prioriteitenlijst als huisdiereigenaar. Van wandelen in de natuur tot dineren in hondvriendelijke restaurants tot basiswandelingen in de buurt, een goede riemtraining opent een wereld van leuke activiteiten die je samen met je hond kunt verkennen.

De voordelen van riemtraining

1. Kunnen wandelen zonder dat je hond trekt: Hoewel trekken aan de riem misschien niet zo erg klinkt, kan het herhaaldelijk wandelen met een hond die trekt stress veroorzaken aan je spieren en gewrichten. In extreme gevallen kan een hond je zelfs onderuit trekken. Wandelen met een hond die zich goed gedraagt aan de riem is veel aangenamer.

2. Kansen om hier, daar en overal heen te gaan: Honden kunnen zich net als mensen vervelen. Regelmatige uitstapjes naar nieuwe plekken helpen om de geest van je hond gelukkig bezig te houden. (En het breekt ook de eentonigheid van dagelijkse wandelingen voor jou.)

3. Beweging (voor jou en je hond): Net als wij, krijgen honden cardiovasculaire voordelen van wandelen. Beweging is goed voor het lichaam van je hond! En omdat wandelen met een hond die goed aan de riem loopt leuk is, krijg je waarschijnlijk zelf ook meer beweging. Het is een win-win!

4. Buitentijd (voor jou en je hond): Er zijn veel voordelen aan buiten zijn. Jij krijgt een pauze van staren naar je computer terwijl je viervoeter een pauze krijgt van staren naar de muren, en jullie krijgen allebei frisse lucht en een verandering van omgeving. Zowel jij als je hond zullen zich waarschijnlijk verfrist en gelukkig voelen na het wandelen buiten. Al deze voordelen zijn afhankelijk van het trainen van je hond om op de juiste manier aan de riem te lopen. Dat betekent dat het nu tijd is om te beginnen!

Wat heb  je nodig voor deze training?

Voordat je begint met het trainen van een puppy of volwassen hond aan de lijn, verzamel alles wat je hond nodig heeft voor succes:

1. Lekkere training snoepjes als beloning 

2.Hondenpoepzakjes en een poepzakhouder

3. Een goed passend hondentuigje

Waarom heb je een tuigje nodig?

Als je net als de meeste hondenouders bent, was een halsband waarschijnlijk een van de eerste aankopen die je voor je harige vriend hebt gedaan. Waarom zou je dan een hondentuigje gebruiken in plaats van gewoon hun lijn aan hun halsband te bevestigen voor wandelingen?

Het antwoord: tuigjes zijn zachter voor de nek van je hond. De druk van een lijn die aan een halsband wordt getrokken, kan lichamelijk letsel veroorzaken bij je hond - en dat geldt voor zowel jij als je hond als de trekker. Het gebruik van een tuigje verdeelt de druk van de lijn gelijkmatiger over het lichaam van de hond, zodat het minder waarschijnlijk is dat er letsel ontstaat.

Als je hond de neiging heeft om te trekken, raad ik een tuigje met een clip aan de voorkant aan. Dat komt omdat wanneer de lijn aan de voorkant van de borst van je hond is bevestigd, de kracht van hun trekken hen naar de zijkant zal draaien, waardoor het moeilijker wordt voor hen om zich in te graven en met hun volledige kracht te trekken.

Stap voor stap naar rustig wandelen

Het trainen van een hond om aan een riem te lopen gaat allemaal om het leren van je hond waar je wilt dat hij is. Aan de riem trekken helpt je hond niet om te leren wat hij moet doen - en kan letsel veroorzaken bij je hond. Positieve bekrachtiging (oftewel je hond belonen met lekkernijen als hij naast je blijft lopen) werkt veel beter. Met de volgende stappen voor hondentraining nemen je mee door het proces van hoe je elke hond, van een nieuwe puppy tot een volwassen of oudere hond, aan de riem kunt leren lopen.

  1. Begin in een kleine, rustige ruimte binnenshuis. Leer dit gedrag binnenshuis, in een kleine, rustige kamer. Het is veel gemakkelijker om honden te trainen om aan de leiband te lopen als ze in een afgebakend gebied zijn en niet omringd worden door spannende afleidingen.

  2. Introduceer het tuigje en de riem- met lekkernijen! Doe het harnas aan en bevestig de hondenlijn eraan. Geef je hond daarna meteen een beloning (het is een goede herinnering dat het in de buurt van jou zijn de moeite waard is). Pro tip: heb je moeite om je hond zijn harnas te laten dragen? Gebruik een beloning om het hoofd van je hond door de nekhals te lokken en blijf bij elke fase van het aantrekken van het harnas belonen: één wanneer het harnas wordt aangetrokken, nog een wanneer je het harnas vastmaakt en een derde wanneer je de riem bevestigt.
  3. Zet een kleine stap in elke richting. Het is tijd om je hond te leren naast je te blijven lopen. Doe een kleine stap en stop en kijk naar je hond. Zodra je hond zelfs maar één stap in jouw richting zet, prijs en beloon je de hond meteen met een traktatie op hoofdhoogte, naast je been. (Het voeden van die lekkere traktatie bij je been helpt je hond te leren waar je wilt dat hij is.)
  4. Oefen het bewegen in verschillende richtingen. Wanneer je hond het volgen in één richting beheerst, is het tijd om de dingen te veranderen. Blijf in verschillende richtingen door de kamer bewegen en beloon je hond elke keer als hij je volgt. Begin bijvoorbeeld door vooruit te stappen, en probeer dan achteruit te stappen of opzij te gaan - op alle manieren waarop je zou bewegen tijdens een wandeling. Beloon je hond telkens wanneer hij met je meegaat. Oefen dit gedurende ongeveer 10-15 minuten per dag totdat je hond je consequent volgt.
  5.  Begin met het voeren van beloningen aan één kant. Wanneer je hond consequent met je meeloopt, kies dan één kant om de beloning te geven. Het maakt niet uit of het de linkerkant of de rechterkant is - je moet er gewoon één kiezen en consequent aan die kant voeren. Dit maakt het voor je hond gemakkelijker om te begrijpen waar je wilt dat hij is en helpt voorkomen dat hij voor je gaat zigzaggen. Tip: als je hond aan de verkeerde kant van je eindigt en niet de beloningen volgt naar de juiste kant, loop dan om hem heen zodat hij aan de juiste kant is. Neem vervolgens een kleinere stap weg van je hond en probeer het opnieuw. Maak indien nodig je stappen een tijdje kleiner, zodat het voor je hond gemakkelijker is om aan de juiste kant te blijven.
  6. Begin met het variëren van hoe vaak je beloningen geeft. Als je hond netjes met je meeloopt voor een beloning na elke stap, begin dan met het variëren van hoe vaak je beloningen geeft. Je zou bijvoorbeeld twee stappen kunnen doen, dan een beloning, dan vier stappen, dan een beloning, dan één stap, dan een beloning, enzovoort. Houd het patroon willekeurig! Dat helpt om je hond gefocust te houden.

  7. Zoek nieuwe plaatsen om te oefenen. Wanneer je hond het wandelen aan de lijn in een kleine ruimte onder de knie heeft, oefen dan het wandelen met je hond in andere gebieden. Een gang is een geweldige omgeving om als volgende te proberen, omdat de nauwte van een gang je hond in de buurt houdt terwijl je oefent. Ga terug naar het geven van één beloning per stap wanneer je in een nieuwe omgeving begint, omdat het dan wat moeilijker zal zijn voor je hond. Verminder dan geleidelijk aan de frequentie van beloningen zoals je eerder deed.
  8. Uiteindelijk kun je oefenen met wandelen in een grotere ruimte, wandelen rondom je huis en zelfs in je achtertuin. Begin in elke nieuwe omgeving met kleine stappen en frequente traktaties, en werk geleidelijk naar grotere stappen en minder traktaties.
  9. Maak een wandeling in de wereld! Als je hond consistent goed gedrag vertoont thuis, is het tijd om hun vaardigheden te testen in minder bekend terrein. Maak ze vast aan de lijn en maak een wandeling door je buurt. Net zoals met andere nieuwe omgevingen, gebruik kleine stappen en frequente traktaties totdat je kunt werken aan een uitdagendere wandeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.