De labrador retriever is een van de meest gehouden honden in Nederland. Door zijn zachte karakter en makkelijke omgang met kinderen is dit een erg populair ras geworden.

Toch zie je dat daardoor de verzorging van de labrador er een beetje bij inschiet. Naast het drukke leven en het wandelen met de hond blijft er weinig tijd over voor zijn vacht.

Vacht verzorging

Toch is dit ook voor de labrador belangrijk. Regelmatig borstelen houd de vacht en de huid daaronder mooi glanzend. Regelmatig borstelen is zeker één keer per week. Daarnaast zou je een labrador ook het beste één keer per week kammen. Dit is goed voor de bloedsomloop van de labrador.

De Labrador zal ongeveer twee keer per jaar zijn vacht gaan wisselen. Dan schiet hij in de rui. Je kan er dan voor kiezen om door middel van een slikker borstel alle klitten en overtollig haar weg te gaan borstelen. Als je dit goed wil doen kost dit je ongeveer een uur of drie. Je kan dit tegenwoordig vaak ook laten doen door een professionele trimster. 

Buiten dat je de Labrador regelmatig moet kammen en borstelen is het ook belangrijk dat je hem af en toe in de douche of in bad doet. Doe dit dan ook met honden shampoo. Vaak heb je voor verschillende rassen verschillende shampoos. Deze zijn te vinden in onze shop.

Voeding

Labradors hebben vaak een enorme eetlust en eten alles wat los en vast zit. Nu betekend dit niet dat hij zo veel eten echt nodig heeft. Ze worden namelijk ook erg snel dik. Hou dit dan ook goed in de gaten als je gaat winkelen voor jou hond. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een geperste brok gaat de hond zich sneller vol voelen, ook zitten ze vol met de juiste voedingstoffen voor uw hond. 

Als je kiest voor een krokante brok voor uw labrador kan je het beste kiezen voor een brok met een hoog proteïne gehalte maar een laag vet percentage. Op deze manier zullen ze minder snel dik worden. Hiervoor heb je bijvoorbeeld een goede brok van Acana, oven-baked tradition of Yora.

En ook vlees of natvoer is een goede keuze voor een labrador. Ook hier is het belangrijk of je vers vlees pakt of liever een houdbare worst of blik wil. Kip en kalkoen zijn al snel een goede keuze. Maar vergeet niet af te wisselen met smaken. KIVO vers vlees, Herrmann's of Happy dog hebben een hoog gehalte aan proteïne en een laag gehalte aan vet. 

Omdat labradors snel hun eten schrokken is het ook een goed idee om eens te kijken naar een slow eat bak of een lick pad. Dit makt eten leuk en zorgt dat hij niet heel zijn eten binnen een paar seconde naar binnen werkt.

Activiteit met uw hond

Gehoorzaam, mensvriendelijk en belastbaar: de  Labrador Retriever is erg populair als gezinshond, maar wil als oorspronkelijke werkhond ook graag lichamelijk en mentaal worden uitgedaagd. Zijn aangeboren „will to please“, dus de wens om bij zijn baasje in de smaak te vallen, maken van hem een erg gehoorzame gezelschapshond. Hij wordt gekenmerkt door een grote bereidheid om samen te werken.

Er is een speciale lijn gefokt binnen de labrador die zich heeft gericht op de sportievere honden. Deze word ook wel de jachtlijn genoemd. De naam zegt het natuurlijk al, maar deze honden worden gefokt voor de jacht. Ze zijn slanker en hoger gebouwd als de ''huislijn''.

Maar met beide lijnen kan je ook allerlei andere hondensporten doen zoals o.a. behendigheid, hoopers, doggydance  en dog frisbee, maar ook werken met uw hond, zoals speuren, water- en reddingshondenwerk, en ook trainingen waarbij uw hond leert om goed te luisteren en leert om te gaan met onze drukke maatschappij.

Ga eens kijken bij verschillende hondenscholen om te zien wat je leuk lijkt. Vaak kan je overal wel eens een proefles doen om te kijken of je het echt leuk vind.

Maar ook een leuk ritje met de fiets of een rondje hardlopen is een goede optie voor beweging.

algemene punten:

Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
Moet om de dag verzorgd worden Uitgebreide training nodig
Grote hond Rustige hond
Gaat graag uitgebreid wandelen Een beetje kwijlen
Geen waakhond Gaat goed samen met andere huisdieren

Belangrijkste gegevens

Levensverwachting: 0 – 14 jaar

Gewicht: 25 – 36kg

Hoogte: 55 – 57cm

Kleuren: Zwart, geel of lever/chocoladekleurig.

Grootte: Groot

 

Producten uit dit artikel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.