De Chihuahua, een erg bekend hondje met een interessante reputatie. Word vaak gehouden als een echte huishond. Ze kunnen, mits goed opgevoed, echt hele lieve en trouwe honden zijn. Maar vaak worden ze te soft opgevoed waardoor ze geen echte tegenspraak hebben gehad en dus maar doen waar ze zin in hebben.

Vachtverzorging

Kortharig

De kortharige Chihuahua heeft relatief weinig vacht verzorging nodig. Een keer in de week met een zachte borstel houd de haren gezond. En als ze in de rui zijn is het handig om er echt even een uurtje voor te gaan zitten. Dan kan je door middel van een zachte borstel of een Furminator makkelijk alle losse haren weghalen. 

De kortharige Chihuahua kan je ongeveer een keer in de maand wel in bad doen. Goed droog maken voor dat ze weer naar buiten de kou in gaan. Een Chihuahua krijgt makkelijk last krijgen en ziek worden van de kou als de haren nog nat zijn. 

Vergeet ook niet een of twee keer per week de tandjes te poetsen. Chihuahua's hebben snel last van een slechte adem. Ook is het natuurlijk belangrijk om regelmatig de nageltjes te controleren. 

Langharig

De langharige Chihuahua heeft iets meer vacht verzorging nodig als de kort harige. Je moet ze zeker twee tot drie keer in de week kammen. Vooral in de rui fase is dit belangrijk. Ze krijgen namelijk snel klitten onder de oksels en bij de achterpoten. Ook zie je veel klit vorming achter de oren. Dit kan je netjes bijhouden door Slickerborstel te gebruiken. Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om je Chihuahua naar de trimsalon te brengen. Zo kan je makkelijker door de rui heen komen.

Een langharige Chihuahua kan je ook ongeveer een keer per maand in bad doen. Omdat de lange haren langer nat blijven is het aan te raden deze goed te drogen door middel van een warme handdoek. Desnoods houd u ze even vast tot ze goed droog is. Vergeet niet de oren goed droog en schoon te houden, maar was deze niet mee.

Ook bij de langharige Chihuahua geldt dat je regelmatig de tandjes moet poetsen en de nageltjes moet bijhouden.

Voeding

Chihuahua's hebben een snelle stofwisseling. Hierdoor hebben de extra veel energie. Het is dan ook belangrijk dat je een chihuahua een paar keer per dag kleine porties voer te geven. Ook is het belangrijk dat je zorgt voor kleine brokjes. Blikvoeding is hiervoor misschien nog wel het makkelijkste. Hierbij kan je kleine porties geven op meerdere momenten en het is makkelijker te kauwen naar formaten die goed zijn voor een chihuahua.

Voor brokken kan je het beste kijken naar speciale brokken voor kleine rassen zoals van Oven-baked of yora.

blikvoeding is applaws of Herrmann's ideaal. kleine verpakkingen vol met al het voedzaams wat een kleine hond nodig heeft. 

Ook vlees is een optie, maar kies dan voor de kleine rollen van de houdbare worsten zoals Darf, of de verse variant konijn. Anders houd je te veel worst over wat je niet meer makkelijk kan bewaren. 

Sporten met je hond

De Chihuahua is een hond die veel word gezien als een echt huis hond. En iedereen kant wel de foto's van kleine chihuahua's in tasjes. Maar eigenlijk is een Chihuahua net als elke hond prima geschikt om mee te sporten en wandelen. 

Allereerst zou ik zeker met een Chihuahua een puppy cursus en gehoorzaamheid cursus doen. Je ziet namelijk veel te vaak dat mensen een chihuahua niet opvoeden omdat hij zo klein is. Maar hiermee creëer je vaak een lastige eenkennige hond.

Voor een Chihuahua kan je zelfs op zoek gaan naar verschillende hondenscholen die een speciale cursus hebben voor de aller kleinste honden. Want waar een Chihuahua prima mee kan met agility zullen de hindernissen vaak wel wat naar beneden moeten worden gezet. Maar ondanks dat het kleine honden zijn zijn ze niet minder enthousiast. 

Voor het wandelen met een Chihuahua hoef je hem ook niet veel anders te behandelen als elke andere hond. Zo kunnen ze ook makkelijk 20 km lopen, alleen moet je hiervoor wel wat langer trainen. En voor een Chihuahua is het ook beter om gebruik te maken van een tuigje i.p.v. een halsband. Door de dunne nek van de Chihuahua kan er bij het veelvuldig aan een hals band trekken schade ontstaan aan de slokdarm. 

Algemene Eigenschappen

Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring Minimaal kwijlen
Basistraining nodig Moet wekelijks verzorgd worden
Gaat graag actief wandelen Blaffende en spraakzame hond
Gaat graag een half uur per dag wandelen Waakhond. Blaft, waarschuwt en bewaakt
Heel klein hondje Heeft misschien wat training nodig om met andere dieren samen te wonen

Belangrijke gegevens

Levensverwachting:10-18 jaar

Gewicht:1,8–2,7kg

Hoogte:15–23cm

Kleuren: De Chihuahua heeft twee type vachten: kortharig en langharig. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder effen kleuren zoals: zwart; wit; fawn(wildkleur); chocolade; grijs of zilver en driekleuren zoals: chocolade, zwart of blauw met bruin en wit. De vacht kan ook gestroomd; merle of andere kleurschakeringen hebben.

Grootte: Klein

Producten uit dit artikel:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.