Als we gaan kijken naar de Cavalier King Charles Spaniel is het een lieve en rustige hond die makkelijk in een gezin kan passen. Hij is nieuwsgierig en wil graag nieuwe dingen leren en doen. De vacht verzorging van een Spaniel neemt wel de nodige tijd in beslag.

 

Vacht verzorging

Hij moet zeker twee keer per week goed worden door geborsteld en gekamd. Vooral bij de liezen en oksels zien we vaak veel klitvorming. Ook bij de oren en poten krijgt hij snel klitten. Als je de vacht niet goed bij houd krijg je na verloop van tijd veel vervilting van de huid en zal de hond uiteindelijk kort moeten worden gezet.

Een Cavalier King Charles Spaniël toont het hele jaar door tekenen van rui, maar twee periodes in een jaar laat heel de onder vacht los. Dan moet deze er volledig uit worden geborsteld. Dit kan door middel van een slicker borstel. Toch is het aan te raden een goede trimsalon te zoeken zodat dit goed word gedaan. 

Je kan een Spaniëls prima een keer per maand in bad doen om al het vuil uit zijn vacht te wassen. Maar zorg dat hij voor hij in bad gaat eerst goed word geborsteld. Als er nog klitten in de vacht zitten tijdens en na het wassen krijg je deze er bijna niet meer uit. 

Voeding

Een Cavalier King Charles Spaniël is over het algemeen een makkelijke eter. Hij eet het liefst een paar keer per dag een klein beetje. Dit zou dan ook goed passen bij zijn formaat. Let dan ook op als je brokken gaat geven dat deze klein genoeg zijn. 

Ga dan ook het liefs voor brokken speciaal voor kleine honden. Deze heb je van bijna alle merken. Zowel Oven-baked, Acana, Als Applaws heeft voor kleine honden allerlei smaken. 

Ook natvoer is voor deze honden een perfect oplossing. Gezien deze honden erg makkelijk te veel aankomen zou ik wel kiezen voor een Jelly variant of alleen met vlees.

Vers vlees is wel wat lastiger. Dit omdat de verpakking vaan 1Kg is. Dit kan je niet zo lang bewaren. Wel heb je rollen van 500 gram. KIVO konijn is hier bijvoorbeeld een van. Houdbare worst is wel een stuk makkelijker. Darf worsten zijn klein genoeg om te bewaren tot het op is. Maar ook de Haptoe worsten zijn een prima optie.

Sporten met uw hond

Ondanks hun grootte zijn Cavalier King Charles Spaniëls sportieve honden die graag samen met je bewegen. Ze zijn daarom niet geschikt voor bankhangers. Ze houden van lange wandelingen en dollen graag met andere honden – ook reutjes zijn sociaal. Ook houd hij er van om spelletjes te spelen. Het zijn ontzettend intelligente honden die zich dan ook snel vervelen.

Omdat deze honden zo slim zijn zijn ze ook erg makkelijk te trainen. Hij pikt snel op wat je van hem verlangt. Naast deze talenten beschikt hij ook nog over een grote handigheid en een perfect reukvermogen. Met de juiste training kan hij zelfs een echte jachthond worden.

Ga dus lekker een blokje met de hond wandelen en laat hem heerlijk spelen met zijn vrienden. Daar maak je hem het blijste mee. Alle hondensporten kan je ook gaan proberen, maar doordat hij zo klein is is dit vaak minder geschikt.

Algemene Eigenschappen

Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring Een beetje kwijlen
Basistraining nodig Moet om de dag verzorgd worden
Gaat graag rustig wandelen Rustige hond
Gaat graag een half uur per dag wandelen Waakhond. Blaft en waarschuwt
Heel klein hondje Gaat goed samen met andere huisdieren

Belangrijke gegevens

Levensverwachting: 09 - 14  jaar

Gewicht: 5.5 - 8kg 

Hoogte: 30 - 33cm

Kleuren: Zwart en taankleurig, rood, rood en wit (blenheim) of driekleurig (kastanje vlekken op een parelwitte achtergrond)

Grootte: klein

Producten uit dit artikel:

Reactie plaatsen

Reacties

Bep Kuisters
een maand geleden

Fijn goede informatie, we gaan het advies op volgen.