Nies ziekte

Gepubliceerd op 28 januari 2022 om 15:32

Wat is nies ziekte

Er zijn twee virussen die acute niesziekte veroorzaken. De eerste is het zogenoemde Feline Herpes Virus. Deze geeft de ergste klachten, zoals: oogontsteking, niezen en snotteren.

De andere is het Feline Calicivirus. Deze geeft mildere klachten. De klachten worden wel erger in combinatie met bepaalde bacteriën, zoals Bordetella Bronchiseptica. Een van de symptomen is het ontstaan van veel prut rondom de ogen.

Niesziekte kan op elke leeftijd voor komen. De ziekte zie je dan ook regelmatig. Vooral bij zwerfkatten, in fokkerijen en asielen. Kittens en katten met een lage weerstand worden snel ernstig ziek van de niesziekte.

Naast een verkoudheid is er dan kans op een longontsteking. Dit gaat vaak hand in hand met een verminderde eetlust en uitdroging.

Hierdoor kan de gezondheid van een kat snel achteruitgaan. In extreme gevallen kan een kat zelfs overlijden. 

Symptomen van nies ziekte

De nies ziekte moet u niet verwarren met een normale verkoudheid. Vaak hebben jonge katten meer last van de nies ziekte dan oudere katten. Wel zijn de symptomen gelijk. u moet hierbij kijken naar de volgende symptomen:

 • Niezen, snot uit de neus
 • Rode ogen
 • Koorts
 • sloom
 • verminderde eetlust

De volgende symptomen komen minder vaak voor:

 • overmatig kwijlen door zweertjes in de mond
 • last hebben van de ogen
 • hoesten
 • benauwd zijn
 • zwellingen in gezicht of aan de poten

 

Diagnose

Vaak word de diagnose nies ziekte gedaan aan de hand van een dierenartsbezoek. in sommige gevallen zal de dierenarts een monster nemen. Aan de hand van dit monster kan definitief de diagnose nies ziekte worden gedaan. 

Over het algemeen is deze diagnose goed om te weten maar niet gevaarlijk. Dit kan wel een probleem zijn in jonge en verzwakte kittens. Voor hen is de nies ziekte namelijk levensbedreigend. Hoe lang de ziekte duurt kan erg verschillen. van een paar dagen tot een paar weken.

Ook kan acute niesziekte blijvend worden. Uw kat blijft dan of altijd snotteren door het littekenweefsel dat is ontstaan, of de ziekte komt dan eens in de zoveel tijd terug.

Behandeling

Voor nies ziekte is geen officiële behandeling. En de verschillende adviezen die je kan opvolgen zijn per dierenarts verschillend. Hieronder hebben we de meest gebruikte behandelingen staan:

 • Stoom maakt het slijm los in de longen van uw kat. Neem hem daarom eens mee de badkamer in als u gaat douchen
 • voeding verwarmen zodat er meer geur vrij komt
 • neusdruppels voor baby's zijn vaak ook handig

Als de kat ernstig ziek wordt kan deze ook worden opgenomen. Dan is de kat er zo ernstig aan toe dat deze niet meer thuis kan opknappen. Vaak leggen ze de kat dan aan een infuus met vocht om de vochtbalans op peil te houden.

Ook krijgen ze dan vaak pijnstilling en word er intensief geholpen met eten.

Voorkomen van nies ziekte

Tegenwoordig worden alle jonge katten geënt tegen de nies ziekte. Hierdoor kunnen we een hoop van de besmettingen voorkomen. Zorg dan ook dat de entingen van uw jonge kat up to date zijn.

bronnen:

https://dierenziekenhuizen.nl/ 

https://www.dierendokters.com/

https://www.anicura.nl/

https://www.licg.nl/

https://www2.zoolyx.be/

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.