Amerikaanse korthaar

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 22:01

De Amerikaanse korthaar is een kat met een makkelijk karakter. Ze worden vaak in huis gehaald als huiskatten, maar ze vinden het vaak ook heerlijk om buiten te zijn. Ze zijn erg gehecht aan hun baasje en eigen plekje en lopen niet zo snel weg. Ook qua verzorging zijn het makkelijke katten.

Vacht verzorging

De Amerikaanse korthaar is erg goed bij te houden met één borstel beurt in de week. Hiermee vang je de meeste van de losse haren op en tijdens de rui periode zal dit wat meer worden maar goed op te vangen. 

Hij houd zijn vacht zelf erg goed schoon. Hierdoor hoef je hem eigenlijk niet te wassen. Maar deze katten willen graag naar buiten. Als ze echt heel vies zijn krijgen ze het zelf niet meer schoon en kan je hem eventueel in bad doen. 

Karakter

Een Amerikaanse Korthaar is een hele vrolijke en speelse kat. Met zijn open karakter is het een veel gehouden kat in gezinnen. Hij kan heerlijk spelen met alle mensen in huis, maar kan ook erg onafhankelijk buiten bezig zijn. Deze kat heeft er dan ook geen problemen mee om alleen thuis te zijn. 

Het zijn ook erg slimme en nieuwsgierige katten. Ze vinden het dan ook heerlijk pm buiten op ontdekking te gaan of om in huis een spelletje te spelen. Vervelen doen ze zich dan ook zelden.

Deze kat is geschikt voor allerlei soorten huishoudens. Van een gezin met meerdere kinderen en andere huisdieren tot een alleenstaande die van de vrijheid geniet blijft de Amerikaanse korthaar een goede toevoeging. 

Voeding

De Amerikaanse Korthaar is een ras waarbij het heel belangrijk dat je de voeding in de gaten houd. Ze overeten vrij snel. Zet daarom voor deze katten echt een bakje neer voor in de ochtend en een bakje voor in de avond. Deze katten kunnen namelijk vrij oud worden, maar we zien dat dit vooral geld voor de katten waarbij het gewicht netjes op pijl blijft zodat ze zichzelf niet te zwaar gaan belasten.

Katten drinken in het algemeen te weinig. Hierdoor is het belangrijk om te zorgen dat ze ook een deel van hun vocht uit de voeding kunnen halen. Daarom is het af te raden een kat, welk ras dan ook, op volledige brokken te zetten. 

Om er voor te zorgen dat de Amerikaanse korthaar een vol gevoel heeft na de maaltijd zou ik qua  brokken altijd kiezen voor persbrokken. Deze zetten uit in de maag van de kat. Hierdoor blijft het volle gevoel langer vasthouden en zal hij dus minder gaan schooien om eten. KIVO heeft veel verschillende smaken geperste brokken. 

Als aanvulling kan je prima afwisselen tussen alle varianten natvoer of vlees. Let goed op de kat welke hij of zij het lekkerste vinden, en probeer niet te veel vetten te verwerken in de voeding.

Fokken

Ondanks dat de Amerikaanse korthaar steeds populairder word in Nederland zijn er nog geen officiële fokkers bekend. de meeste fokkers zijn dan ook in het buitenland. Op het moment dat ze gaan fokken sluiten ze zich dan ook aan bij een fokkers vereniging. Hun katten worden dan geregistreerd en ook de kittens krijgen hier dan een bewijs van. Om hier bij te kunnen moet je kunnen aantonen dat de ouders van de kittens volledig Amerikaanse korthaar zijn, gezond zijn en dat er goed voor word gezorgd m.b.t. socialisatie, voeding, etc. Ook worden de ouders gecontroleerd op een goede gezondheid. 

Zodra de kittens zijn geboren worden ze goed in de gaten gehouden door de eigenaren. Ook worden ze onderzocht door de dierenarts, en krijgen ze netjes de spuiten en een chip. Bij katten zijn de eerste 3 maanden ontzettend belangrijk voor een kitten. In deze periode leren ze zich gedragen als een kat. Na drie maanden kunnen de kittens naar hun nieuwe eigenaar.

Let op: er zijn veel slechte fokkers die een Amerikaanse korthaar aanbieden op marktplaats of facebook. Deze kan je vaak door een aantal dingen herkennen. Ze zijn niet aangesloten bij een fokkersvereniging, na het kijken bij de kittens kan je ze direct meenemen en de katten worden vaak voor een gereduceerde prijs verkocht. Een goed en gezond gefokte Amerikaanse korthaar is gemiddeld minimaal €1000,-. Maar online worden ze dus wel eens aangeboden voor €250,-. Dan weet je eigenlijk al zeker dat het een onverantwoorde fokker is. 

is de €1000,- misschien toch te duur voor je, laat je niet verleiden tot een goedkopere kat, want over het algemeen zal deze op termijn een stuk duurder uit kunnen komen. Ga in plaats daarvan eens langs het asiel. Wie weet vind je daar wel jou droomkat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.