Cornish Rex

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 22:01

De Cornish Rex is een katten ras die ontstaan is in 1950. Voor een Kattenras is dit vrij laat. Het was een spontane mutatie van de korthaar. De Cornish Rex is een aanhankelijke en vriendelijke kat. Hij kan niet zo goed alleen zijn. Door zijn korte vacht is de verzorging vrij simpel.

Vacht verzorging

Deze katten verharen bijna niet. Dit is handig voor in huis. Éen keer per week borstelen met een zachte katten borstel is voldoende om weinig haar in huis te vinden. 

De Cornish Rex word vaak niet naar buiten gelaten waardoor deze ook niet zo snel vies word. Hij houd zichzelf erg goed bij waardoor wassen eigenlijk nooit echt nodig is. Mocht je dit toch willen kan het wel maar gebruik wel een zachte katten shampoo zodat zijn huid niet geïrriteerd raakt.

Kleine tip, ga de Cornish Rex niet te vaak borstelen. Dan gaat hij namelijk vrij snel meer haren verliezen en word het ruien erger. 

Karakter

Een Cornish Rex is een kat die ook wel een hond in een kattenlichaam word genoemd. Ze hebben het karakter van een boerenkat erg goed behouden. Ze houden van springen en spelen maar ook apporteren vinden sommige katten leuk om te doen. Vaak hoor je dat de oudere Cornish Rex wat rustiger word maar wel de jonge naïviteit blijft houden. 

Ze vinden het heerlijk om alle nieuwe dingen te proberen en te ontdekken. Maar echt alleen zijn is niks voor deze kat. Hij is erg gehecht aan zijn baasje en vind een knuffelsessie op de bank dan ook heerlijk.

De Cornish Rex kan ook erg koppig zijn. Als hij iets wil dan moet en zal dat gebeuren, ongeacht wie er in zijn weg staat. Het is daarom belangrijk dat je hem streng en duidelijk opvoed. Een goede tip is het geven van bijvoorbeeld klicker of target training. Omdat het zulke slimme katten zijn hebben ze uitdaging nodig. Dit kan doormiddel van speelgoed maar ook kan je een kat truckjes leren. En een Cornish is hier erg geschikt voor.

Voeding

Een Cornish Rex is zoals eerder al aangegeven nog een echte boerderijkat van karakter. Ook qua eten lijkt ze nog echt op de katten van vroeger. Ze houden van een grote hoeveelheid vlees en het liefst zonder granen. De prooidieren waarop het meeste word gejaagd door dit ras is toch zeker de muis. De samenstelling van de voeding zou dan ook het beste hier op moeten lijken.

Ook drinken katten in het algemeen gewoon te weinig. Hierdoor is het belangrijk om te zorgen dat ze ook een deel van hun vocht uit de voeding kunnen halen. Daarom is het af te raden een kat, welk ras dan ook, op volledige brokken te zetten. 

Droogvoer is wel een goede optie om een van de twee voedingen mee over te nemen. Zo kan je voor uw kat eens gaan kijken naar de Acana smaken voor binnen katten. Ook oven-baked en geperste brokken van Kivo doen jet erg goed bij deze katten.

Maar zoals eerder aangegeven is het belangrijk af te wisselen met natvoer of vlees. Zo heeft Herrmann's een hoop verschillende smaken, maar ook bij Applaws kom je goed uit met de mogelijkheden. Vers vlees of KVV is ook een goed optie als je gaat kijken voor de Cornish Rex. Dit is compleet en de meeste katten vinden het heerlijk. En met de Darf plakjes heb je altijd genoeg voor twee maaltijden op een dag.

Fokken

De Cornish Rex is lange tijd erg onbekend geweest. De afgelopen jaren is te zien dat steeds meer kattenmensen kiezen voor een Cornish Rex. Het fokken van een Cornish Rex is niet makkelijk. Dit omdat de mooie vacht die specifiek bij de Cornish Rex hoort recessief word doorgegeven aan het nageslacht. Simpel gezegd betekend dit dat deze eigenschap ''verborgen'' is. Hierdoor moet je genoeg onderzoek doen als je een nestje Cornish Rex wil fokken. 

Buiten dat het dus lastig is een goede Cornish Rex te fokken is het ook veel en hard werken. De meeste fokkers sluiten zich dan ook aan bij een fokkers vereniging. Hun katten worden dan geregistreerd en ook de kittens krijgen hier dan een bewijs van. Om hier bij te kunnen moet je kunnen aantonen dat de ouders van de kittens volledig Cornish Rex zijn, gezond zijn en dat er goed voor word gezorgd m.b.t. socialisatie, voeding, etc. Ook worden de ouders gecontroleerd op een goede gezondheid. 

Zodra de kittens zijn geboren worden ze goed in de gaten gehouden door de eigenaren. Ook worden ze onderzocht door de dierenarts, en krijgen ze netjes de spuiten en een chip. Bij katten zijn de eerste 3 maanden ontzettend belangrijk voor een kitten. In deze periode leren ze zich gedragen als een kat. Na drie maanden kunnen de kittens naar hun nieuwe eigenaar.

Let op: er zijn veel slechte fokkers die een Cornish Rex aanbieden op marktplaats of facebook. Deze kan je vaak door een aantal dingen herkennen. Ze zijn niet aangesloten bij een fokkersvereniging, na het kijken bij de kittens kan je ze direct meenemen en de katten worden vaak voor een gereduceerde prijs verkocht. Een goed en gezond gefokte Cornish Rex is gemiddeld minimaal €700,-. Maar online worden ze dus wel eens aangeboden voor €250,-. Dan weet je eigenlijk al zeker dat het een onverantwoorde fokker is. 

is de €700,- misschien toch te duur voor je, laat je niet verleiden tot een goedkopere kat, want over het algemeen zal deze op termijn een stuk duurder uit kunnen komen. Ga in plaats daarvan eens langs het asiel. Wie weet vind je daar wel jou droomkat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.