Mythes over kattengedrag

Katten en hun gedrag is altijd een interessant onderwerp. Katten zijn niet net als honden, en hebben meer van hun natuurlijke aard meegenomen naar onze huizen. Vandaag gaan we een aantal van de grootste aannames over katten gedrag behandelen.

De eerste gaat over het idee dat katten eenzame solitaire dieren zijn, en dus niet sociaal zijn. De rede dat de meeste mensen dit denken is omdat onze katten afstammen van de Afrikaanse wilde katten. Maar huiskatten zelf zijn eigenlijk wat bekend staat als facultatief sociaal, dat betekent dat katten flexibel zijn in hun sociale gedrag. Op die manier kunnen ze zowel sociaal als solitair leven, afhankelijk van hun omgeving en opvoeding.

Dus als voorbeeld kunnen we kijken naar vrij rondlopende katten in de buitenlucht. Buitenkatten kunnen alleen leven en ze hebben misschien alleen interactie met andere katten tijdens paring of territoriale conflicten. Maar we zijn ook huiskatten die naar buiten gaan nadat ze zijn opgegroeid met andere katten elkaar gaan opzoeken. Vooral in een omgeving die rijk is aan voeding en andere hulpbronnen kunnen hele kattenkolonies ontstaan. Deze groepen kunnen zelfs uitgroeien tot groepen van ruim 100 katten. Huiskatten kunnen dan ook enorm sociaal zijn tegen zowel andere katten als mensen. En sommige katten verkiezen zelfs menselijke interactie boven voedsel of speelgoed.

De volgende mythe die we gaan behandelen is dat veel mensen denken dat katten niet te trainen zijn. Maar katten zijn goed te trainen. Mocht je dat niet geloven zoek dan eens op YouTube naar Amazing Acro-cats. Het probleem wat mensen hebben met het trainen van hun kat is niet zo zeer de kat, maar de manier van trainen. Als we kijken naar het basisprincipe van trainen gebruiken wij altijd een beloning om goed gedrag, het uitvoeren van een truckje, te stimuleren. Vaak word hier een koekje voor gebruikt. Maar heel veel katten hebben geen interesse om hele dag te eten. Hierdoor werkt het niet als een beloning. Dus wil je je kat trainen moet je eerst uitzoeken wat werkt voor jou kat. Dat kan een snoepjes zijn, maar ook een speeltje of zelfs een knuffel kan voldoende zijn.

Om hierop door te breien wil ik graag meteen de volgende mythe met jullie doornemen. Vaak hoor je dat mensen het idee hebben dat katten moeilijk handelbaar zijn en dat er daarom weinig onderzoek naar word gedaan. Nu klopt deze mythe voor een deel wel. Katten zijn over het algemeen moeilijker hanteerbaar als bijvoorbeeld een hond. Maar het ligt ook aan de persoon die het onderzoek uitvoert en hoe dit wordt gedaan. Er is bijvoorbeeld een onderzoek geweest over hoelang katten interesse kunnen blijven opbrengen voor een gedragsonderzoek. Hieruit bleek dat dit maximaal 15 tot 20 minuten is. Waar wij het gedrag van andere dieren soms wel een uur tot meerdere uren observeren.

Ook zijn katten vaak moeilijker te hanteren buiten hun normale leef omgeving. Dat komt een beetje voort uit het feit dat katten vaak heel anders worden behandeld als honden. Een hond neem je als pup al mee naar de dierenarts, het park en naar training en socialisatielessen. Dit doen we helaas maar zelden met katten. En als dan de enige keer dat een kat met de auto weg gaat naar de dierenarts is zal een kat de autorit gaan koppelen aan iets onprettigs. Dit kan er dan voor zorgen dat katten moeilijk hanteerbaar zijn in een onbekende locatie. 

Er is hier een leuke en makkelijke oplossing voor: katten socialisatie lessen. En nieuw concept wat steeds meer in Europa voorkomt. Het is hetzelfde als een puppy cursus alleen dan met katten. Op die manier leren kittens al vroeg dat in de auto zitten ook leuk kan zijn, en dat er op andere plekken ook leuke dingen gebeuren. Hierdoor zijn ze makkelijker te hanteren en word het onderzoeken van een kat ook makkelijker.

De laatste mythe die ik nog wil behandelen is dat je wel eens hoort dat de intellectuele vermogens van katten versus honden, dat honden meer op een peuter lijken en katten meer op baby's. Nu is het al erg moeilijk om honden en katten met elkaar te vergelijken. Want niet elke hond is hetzelfde, en dit geldt natuurlijk ook voor katten. Ik weet zeker dat er honden zijn die intelligenter zijn dan sommige katten en sommige katten die intelligenter zijn dan sommige honden. Daarom is deze vergelijking niet correct, en moeten we beide soorten respecteren zoals ze zijn.

Katten gedrag zal altijd een mysterie blijven, maar hoe meer we kijken, knuffelen en leren van deze mooie dieren hoe beter we ze kunnen begrijpen.  

Zie hier de Acro-cats: 

Bron: https://www.morrisanimalfoundation.org