Zelf voeding samenstellen

Samenstellen

Als je zelf de voeding voor je hond gaat samenstellen heeft dat vaak een positief resultaat op de hond. Maar je moet wel op een aantal dingen letten. Hieronder zetten we de basis op een rijtje, zodat jij binnen een paar minuten zelf een heerlijke maaltijd voor jouw hond kan maken.

Eiwitbronnen kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende prooidieren waar je aan kan denken voor de voeding. de meest voorkomende zijn:

  • Rundvlees
  • Kip
  • Eens
  • Geit
  • Lam
  • Schaap
  • Kalkoen
  • Hert
  • Konijn
  • Zalm
  • Makreel

Daarnaast heb je ook nog een groot aantal extra dieren die je kan voeren. Deze zijn alleen minder makkelijk te krijgen of te verwerken. Zo worden ook Alpaca's, Bizon, Eland, Emoe, Lama, Struisvogel, Rendier en Kangoeroe gevoerd. Alleen is het niet altijd even duidelijk hoe deze dieren worden behandeld voor de slacht. Ga dit dan ook altijd na voordat je een van deze eiwitbronnen gebruikt. 

Voer geen rauw vlees of vis die niet eerder is ingevroren vanwege het risico op lintwormbesmetting!  Alle soorten vlees en vis* moeten vooraf minimaal 7 dagen worden ingevroren bij temperaturen onder -0,4 F (-18 C) om lintwormen te doden. Lintwormen  kunnen zelfs in gekeurd vlees aanwezig zijn .

*vissen (vanwege een bepaalde parasiet die ze kunnen huisvesten) wordt aanbevolen om gedurende 10 dagen bij -20 C te worden ingevroren.

Vlees dat je koopt bij de slager of de supermarkt is reeds ingevroren geweest, dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Groente toevoegen

Nadat je de proteïne bron hebt gekozen moet je daarnaast ook nog groente toe gaan voegen aan de maaltijd. Een groot aantal groentes is erg geschikt voor honden. Voor alle opties kan je altijd onze blog groente voor jouw hond lezen.
Om het makkelijk te maken voor een uitgebalanceerde groente hebben wij drie standaard groenten mixen gekozen. Als je met deze drie mixen afwisselt heb je altijd de juiste vitamine en mineralen te pakken.

  • Groente blend 1:
    Wortel, groene bonen en romeinse sla. Deze kunnen rauw worden gegeven.
  • Groente blend 2:
    Basilicum, baksoi en wortel. Ook hier kan je alles rauw voeren door het vlees heen. Baksoi is vaak geen favoriet. Het is wel erg gezond, mits met maten gevoerd
  • Groente blend 3:
    Dille, rode bieten, boerenkool en Yams. Yams moeten eerst worden gekookt. Maar kunnen ook worden vervangen door pompoen. De rest kan rauw worden gegeven.
  1. Groenten kunnen in kleinere stukjes worden gesneden of beter in een blender of keukenmachine worden gehakt om ze beter verteerbaar te maken en de voedingsstoffen direct beschikbaar te maken. 
  2. Koop idealiter zoveel mogelijk biologische en/of lokaal geteelde groenten en meng ze vlak voor het voeren rauw door het voer van uw hond.
  3. In de winkel gekochte, diepgevroren groenten kunnen in geval van nood goed zijn of als verse groenten niet beschikbaar zijn, maar het zou niet de belangrijkste vegetarische bron moeten zijn.

Organen toevoegen

Organen zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen voor het hele lichaam en leveren essentiële bouwstenen voor de interne organen van uw hond.

De hoeveelheid organen in een maaltijd zou ongeveer 5% van het totale volume moeten zijn, maar het is ook mijn ervaring dat honden die geen organen krijgen maar wel essentiële supplementen krijgen, het goed doen. 

Organen hoeven niet dagelijks aan het voer van uw hond te worden toegevoegd. In plaats daarvan kunt u ze op sommige dagen in grotere volumes voeren, zodat het totale maandelijkse volume ongeveer 5% is.

Orgaanvlees omvat: nier, lever, milt, pancreas, hart, spiermaag, long, luchtpijp, pens en tong.

VOORZICHTIG! Wees voorzichtig met het overvoeden van de lever, want er bestaat een risico op hypervitaminose A.

Botten toevoegen

20-25% van het totale volume van de maaltijd van uw hond moet uit rauwe botten bestaan.
Vermijd het voeden van het dijbeen van grotere dieren (mergbotten), omdat ze te hard zijn en middelgrote tot grote honden vaak hun grote premolaren breken door mergbotten te kauwen.

Blijf bij botten die gemakkelijk te kauwen zijn voor uw hond, zoals lams- en geitenhalzen, schenkels en kippenkarkassen (alle botten inclusief kippenpoten en vleugels).

Voor kleine honden zijn kippendijen, vleugels, voeten of lamsribben allemaal goed.

Het spijsverteringskanaal van de hond is "ontworpen" om botten te verteren. De sterke maagzuren lossen botmateriaal in grotere mate op waardoor een veilige doorgang mogelijk is. De darmwand is sterk en gespierd Hierdoor heeft de hond geen last van de scherpe randjes van het bot.

Als uw hond graag grote brokken botten opslokt, voer dan brokken die niet te slikken zijn en verwijder kleinere brokken waar u zich niet prettig bij voelt. Raak niet in paniek als uw hond een groter stuk inslikt. Het zal zeer waarschijnlijk worden verteerd en zonder problemen overgaan. U kunt uw hond ook een gekookte pompoen voeren, gemengd met 10% lijnzaad gedrenkt in heet water. Dit glibberige mengsel zal de doorgang van een grote hoeveelheid botten vergemakkelijken.

Opmerking: het is normaal dat honden die botten eten witte, kruimelige ontlasting hebben. Hardere ontlasting helpt ook bij het functioneren en legen van de anaalklier.

Als vuistregel geldt dat je botten alleen elke derde of vierde maaltijd moet voeren. Deze maaltijd kan worden gegeven in plaats van vlees, organen of groenten, maar kan ook worden gemengd als je dat liever hebt.

Het wordt aanbevolen om altijd toezicht te houden op uw hond bij het voeren van rauwe botten.

Verhoudingen

Nu heb je netjes op een rij staan welke voedingstoffen de hond allemaal nodig heeft, maar de verhouding hierin is natuurlijk ook belangrijk.

onderste verhoudingen is per 10 Kilo

Voedingen Vlees Groente Orgaan Botten
Per dag 105 gram 40 gram 7 gram 35 gram
Per week 735 gram 280 gram 49 gram 245 gram

Bovenstaande richtlijnen hoeven niet perse vast te staan. Je kan de ene maaltijd natuurlijk meer bot geven en de andere maaltijden meer orgaan of vlees. maar let altijd op de hond. word hij te dunner, geef dan meer en word hij te dik ga dan minder voeren.

Supplementen

Naast de normale voeding is het ook belangrijk om supplementen toe te voegen om de maaltijd compleet te maken. Hier hebben wij bij Hunters Nature veel variaties in. Waar wil je de hond extra in ondersteunen? Meestal kijken wij hiervoor naar de behoefte van de hond. in de onderstaande tabel hebben wij het uitgesplitst in pup, volwassen en oudere hond. Dit is een richtlijn, en hier kan van worden afgeweken. 

Pup Volwsssen Oudere
DUO Dog DUO Dog DUO Dog
Dental Oral Care Dental Oral Care Dental Oral Care
Zwarte knoflook capsule hond Zwarte knoflook capsule hond Dog Flex
Playful Pup Hemp Wellness Treats Got An Itch? Hemp Wellness Treats Zwarte knoflook capsule hond

Alternatieven

Mocht je toch liever niet alles samen moeten stellen kan je altijd gaan voor KVV rollen. Dit is volledige voeding, maar dan in diepvries rollen. Dit kan je altijd nog combineren met extra supplementen ter ondersteuning van uw hond.

Voor dit artikel zijn er meerdere bronnen gebruikt. Waaronder de site van dr Tobias en