Groente voor jouw huisdier

Steeds vaker krijgen honden en katten groentes als tussendoortje. Waarom is dit goed? Welke groentes kan je het beste geven? Dit zijn allemaal vragen die erg belangrijk zijn als je jouw hond of kat wat extra vitamines wil geven.

Waarom is groente gezond?

Over de vraag of honden en katten groentes nodig hebben zijn veel verschillende meningen. Zo hebben katten een lage behoefte aan koolhydraten, en is groente voor hen dus niet nodig. Maar persoonlijk denk ik dat het wel belangrijk is om naast gezonde hondenvoeding ook zeker groentes toe te voegen aan het dieet. Er zitten gezonde stoffen in die niet in vleesproducten zitten en het levert vezels op wat goed is voor de darmen.

De redenen om wel groente toe te voegen aan het dieet van je hond:

  • Groenten bevatten bijvoorbeeld meestal weinig calorieën en kunnen extra vezels, voedingsstoffen en koolhydraten bevatten voor energie.
  • het is goed voor de zuur/base-balans, als de balans hier niet goed is gaan honden bijvoorbeeld poep eten om deze balans te verkrijgen.
  • Wilde wolven eten ook de maaginhoud van de prooidieren mee op, waar ook veel plantaardige producten in zitten.

Groentes schillen of niet

Rauwe groentes kan je prima met en zonder schil voeren. Houd er wel rekening mee dat niet alle groente onbespoten is. Hierdoor kan het soms beter zijn de groente eerst te schillen voor je deze voert. 

Welke groentes kan je wel voeren en waarom

Broccoli
Broccoli is een groente die je veilig aan je hond kan voeren. Maar houd het zo veel mogelijk gereserveerd als een snack. Broccoli bevat veel vezels en vitamine C en weinig vet. Opgelet, broccoliroosjes bevat isothiocyanaat en die kunnen bij sommige honden een milde tot een ernstige maagirritatie veroorzaken. Vooral voor gevoelige honden kan dit een probleem zijn. Laat daarom voor deze honden broccoli maar beter van het menu af.

Erwten

Groene erwten, Engelse erwten zijn allemaal goed voor honden om nu en dan te geven. Erwten zijn een goede bron van vitaminen, waaronder A, K, en de B-vitaminen. Ze zitten vol met mineralen zoals ijzer, zink, kalium en magnesium. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en vezelrijk. Erwten bevatten luteïne, een anti-oxidant die goed is voor de gezondheid van huid, hart en ogen. U kunt uw hond verse of bevroren erwten voeren. Erwten in blik met toegevoegd natrium zijn best te vermijden. Geef erwten niet aan honden met nier problemen. Door de Purines in de erwten word er meer urine zuur aangemaakt. Hierdoor is de kans groter op nierstenen en nier aandoeningen.

Komkommer

Komkommer is een prima snack voor honden. Gezond en caloriearm. Komkommer kan je rauw aan de hond geven, vooral als het buiten lekker warm is kan een komkommer een prima snack zijn om mee af te koelen en wat extra vocht binnen te krijgen. Ook zitten ze vol met vitamine K en vitamine C, maar ook andere voedingsstoffen zoals verschillende antioxidanten, proteïne, magnesium, kalium en mangaan. 

Selderij

Selderij is een veilige en gezonde snack voor honden. Het word ook vaak aangeschreven als een goede snack om honden te laten afvallen. Selderij bevat weinig vet en cholesterol en is een uitstekende bron van vezels, vitamine A, C, en K, folaat, kalium en mangaan. Zorg wel dat je de Selderij in hapklare stukjes aan uw hond geeft. Te grote stukken kunnen leiden tot verstikkingsgevaar.

Wortels

Wortelen zijn een uitstekende caloriearme snack die rijk is aan vezels en bètacaroteen. Wortels zijn knapperig en geweldig voor de tanden van uw hond. Bètacaroteen is een belangrijke antioxidant en activeert het immuunsysteem ook is het essentieel voor het gezichtsvermogen en bevorderd het de voortplanting. 

Pompoen

Pompoen is een lekkere en ook erg gezonde aanvulling zijn op de dagelijkse voeding van uw hond. Pompoen zit namelijk vol met natuurlijke vitamines en mineralen zoals bèta caroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C. Pompoen is ook een goede groente om te voeren als uw hond last heeft van zijn darmen. Het werkt namelijk beide kanten op. Als uw hond last heeft van diarree zorgt pompoen ervoor dat dit weer vastere ontlasting word, maar ook bij vastzittende ontlasting kan pompoen dit weer wat meer smeren. 

Courgette

Courgette is een makkelijke snack voor de meeste honden. Het bevat weinig calorieën en zit voornamelijk vol met water. ideaal dus voor een hond op dieet. Ook bevat het vitamine A, C, K en B6, mangaan, magnesium,  kalium, foliumzuur, fosfor en koper- alle dingen die het lichaam van uw hond nodig heeft in kleine hoeveelheden. Ook is er enig onderzoek gedaan naar het effect van Courgettezaadjes. En hierin word gesuggereerd dat het effect kan hebben op honden met prostaat problemen.

Zo zijn er nog een grote hoeveelheid groentes die je veilig aan je hond kan voeren. Deze kan je vinden onder het artikel.

Welke groentes mag ik niet voeren aan mijn hond

Niet alle groentes zijn verstandig om te voeren aan jou hond. Zo zijn er ook een aantal groentes die je beter achterwegen kan laten.

Avocado
De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen
Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn, is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig. Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen
Ongekookt zijn aardappelen giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.

Tomaten
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.  

Uien en knoflook
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, omdat deze een vlooi en teek afwerend effect hebben. De familie van de ui, denk aan prei en bieslook, heeft hetzelfde effect op honden. Ook gekookt of in poedervorm blijft het giftig.

Champignons
Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Groentes die wel gevoerd kunnen worden:

Aardappel Landkers
Aardappelen (rauwe aardappel is giftig voor honden, altijd gekookt geven) Linzenspruiten
Aardpeer (zeer matig geven, honden kunnen ontzettende maagpijn en darmkoliek krijgen) Luzernespruiten
Alfalfa Noot: wees matig met koolsoorten. Geeft darmgassen en is in grote hoeveelheden niet goed voor de schildklier.
Alle sla soorten Paardenbloem
Alle sla-soorten (eikenblad, lollo rosso, botersla, veldsla, etc) Paksoi
Andijvie Paksoi (is bladgroenten + koolsoort)
Asperges Paprika
Asperges (gekookt vinden honden dit lekkerder dan rauw) Pastinaak
Aubergine Peterselie
Biet Peultjes
Bleekselderij Raapstelen
Bloemkool Radijs (niet alle honden vinden de smaak lekker)
Boerenkool Radijsspruiten (veel honden vinden de smaak te sterk)
Bospeen Rode kool
Broccoli Rucola-sla
Broccolispruiten Schorseneren (onduidelijk of deze rauw gegeten kunnen worden door honden)
Chinese kool Snijbiet
Courgette Snijbonen
Eigenlijk kunnen van alle granen en peulvruchten de spruiten gegeven worden, behalve aan honden met een graan-allergie. Granen en peulvruchten zijn in spruitgroenten gezonder dan in elke andere vorm. Sperziebonen
Fenegriek Spinazie (niet teveel/te vaak, bindt zich met calcium)
Gember Tomaat
Groene kool Tuinkers (idem als radijs)
Knoflook Venkel
Knolselderij Waterkers
Komkommer Wortels
Koolraap Zeekraal
Koolrabi Zoete bataat
Lamsoor

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.