Nadelen van BARF

BARF heeft een hoop voordelen. Maar natuurlijk heeft het ook zo zijn nadelen. Hieronder staan alle nadelen op een rijtje en natuurlijk ook hoe je hier mee om moet gaan. Ook worden de meeste zorgen die mensen vaak hebben bij het voeren van BARF besproken.

Salmonella

Om te beginnen gaan we eerst eens kijken naar een bacterie die iedereen wel kent. Ook wel bekend van het stilstaande warm water. Maar Salmonella komt ook voor in rauw vlees. Het is een besmettelijke bacterie die zorgt voor onder andere braken, diaree en koorts. Het word het vaakste aangetroffen in rauw vlees van pluimvee, zoals kippen en kalkoen. 

Voor mensen is het makkelijk, want de Salmonella bacterie word onschadelijk gemaakt door het verwarmen van het vlees. Daarom zorg je er altijd voor dat kippen vlees niet meer roze is van binnen. Maar helaas kan dit voor het Barfen niet. Dit gaat in tegen het principe. Het bevriezen van het vlees heeft ook effect op de Salmonella bacterie. Hierdoor word deze namelijk stil gezet. Dit betekend dat hij zich niet kan vermenigvuldigen. Maar helaas gaat deze hier niet aan dood.

Mocht je dus een lekker kippen karkas aan uw hond of kat geeft zorg dat hij het helemaal in een keer gaat opeten en niet nog dingen laat slingeren. Op die manier krijgt de bacterie geen kans. 

E-coli

Een andere bacterie die we vaker tegenkomen is de E-coli bacterie. Deze zit in een groot deel van ons hondenvlees. Deze bacterie richt vaak in de hond of kat geen schade aan, maar is wel gevaarlijk voor de baasjes.

Zorg dus net als bij Salmonella dat alles waarmee je werkt gewoon netjes en schoon is. Als je besmetting wil voorkomen is het belangrijk na dat je met vers vlees hebt gewerkt goed je handen te wassen met zeep. Was natuurlijk ook altijd de bakken van de honden of katten goed uit. En maak het deel waar ze hebben gegeten goed schoon. Dan is de kans op een besmetting klein.

Wormen

Een van de dingen die ik regelmatig hoor is ''zitten er geen wormen in het vlees dan''. Het antwoord is eigenlijk simpel. Al het vlees wat uit Nederland komt is vrij van wormen. Natuurlijk kan het ook wel eens voorkomen dat je een stuk vlees hebt wat niet uit Nederland komt. Dan kunnen daar wormen in zitten. Hier heeft een hond of kat die regelmatig vlees eet geen last van. De zuurtje graad in de maag van een hond of kat op vlees ligt hoger dan van een op brokken. Waardoor de wormen die eventueel in het vlees zitten in de maag mee worden verteerd. 

Aujeszky

Dit is een ziekte die voorkomt in varkensvlees. Alle varkens die in Europa worden gehouden en geslacht zijn vrij van Aujuszky. Maar als je varkensvlees zou kopen die buiten europa is gehouden en geslacht kan daar nog steeds Aujuszky in zitten. Aujuszky is een virus waar helaas geen medicijn of behandeling voor mogelijk is. Mocht een hond of kat us Aujeszky krijgen is de enige mogelijkheid hem uit zijn leiden te verlossen. 

De Symptomen van Aujeszky zijn:

  •  Agressief gedrag (voornamelijk op zichzelf)
  • Jeuk aan kop en nek
  • Voor katten vaak klagend en miauwen
  • verlamming verschijnselen
  • uiteindelijk moeite met ademhalen.

Gekookte botten

Belangrijk met het voeren van BARF is dat echt alles rauw is. Als je bijvoorbeeld een kippen karkas eerst zou koken of bakken trek je al het vocht uit het bot. Hierdoor verliest een bot alle elasticiteit. Hierdoor kan het gaan splinteren. Dit is niet goed omdat deze splinters terecht kunnen komen in de darmen en de maag van uw hond of kat. Hier kan hij levensgevaarlijke schade mee krijgen. Dit zelfde geld bijvoorbeeld voor Spare-ribs. Deze kan je ook niet zo aan de hond of kat geven. Dit omdat dit is bewerkt en ook heel makkelijk splintert. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.