Lente kriebels

Het is lente! Daar krijg je lentekriebels van. Want het betekent heerlijk naar buiten, ook voor je hond en je kat. Maar waar moet je op letten wanneer je hond of kat in de lente buiten speelt? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij!

1. Pas op voor lentekriebels

Lentekriebels: het klinkt heel leuk voor je huisdier. Maar als je hond of kat letterlijk aan het kriebelen en krabben slaat in de lente, moet je alert zijn. Het kan namelijk zijn dat je hond of kat last heeft van kriebeldiertjes. Denk aan teken, vlooien of wormen.
Gelukkig kun je hier iets tegen doen! Teken en vlooien voorkom je door preventief actie te ondernemen. Denk aan een teken- en vlooienband of druppels die je met een pipetje op de huid aanbrengt. Ook heb je speciale apparaten die het aanhechten van een taak verstoord zoals de Tickless mini.

Wormen bij je hond of kat voorkom én bestrijd je door regelmatig te ontwormen. Dit doe je met een tabletje, injectie, pipet, een pasta of een middel in korrelvorm. Keuze genoeg dus. 

2. Let op de temperatuur

Waarschijnlijk heb je er zelf naar uitgekeken: in de lente wordt het weer warmer! Dat betekent dat wij mensen vaak een laagje minder aantrekken en misschien zonder jas naar buiten gaan. Voor honden en katten werkt het helaas niet zo eenvoudig. Katten en honden hebben een wintervacht en deze verliezen ze in de lenterui. Vaak is dit nadat het een paar weken warm(er) is geweest. Tot die tijd zal je huisdier het best warm kunnen hebben met de oplopende lentetemperaturen. Is het warm buiten? Wees dan niet te actief met je hond en laat je kat iets korter buiten spelen. En zorg altijd voor voldoende schaduw om af te koelen.

Je helpt je huisdier tijdens de lenterui door te zorgen voor gezonde voeding met voldoende vitamines. Zo is en blijft de huid van je huisdier gezond en dat draagt bij aan niet te veel of te weinig verharing.

3. Denk aan pollen in de lucht

De lente is dé periode waarin mensen last krijgen van hooikoorts. Alles staat in bloei en er zitten volop pollen in de lucht. Maar ook je hond of kat kan flink last krijgen van hooikoorts. Je noemt dit dan atopie. De klachten van atopie komen best wel overeen met die van hooikoorts bij mensen. Ontstoken oren, ontstoken ogen, veel niezen, een loopneus, traanogen en ook jeuk horen bij atopie. 

Vermoed je atopie bij je huisdier en heeft je hond of kat hier veel last van? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts, deze kan je verder adviseren over eventuele behandeling.

Thuis kun je ook het één en ander doen om te voorkomen dat je huisdier te veel last krijgt van atopie. Stofzuig wat vaker, klop vloerkleden uit en was de gordijnen. En is het pollengehalte in de lucht heel hoog? Laat je huisdier niet te veel en lang naar buiten gaan.

 

Maar gelukkig is er ook veel goed nieuws. Het word warmer en daarom kunnen we lekker naar buiten en genieten van onze honden en katten. Heb jij ook zo veel zin in de lente? laat het ons weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.