Gisteren was het dierendag, de dag om alle dieren in het zonnetje te zetten. Bij Hunters nature proberen we dat zo leuk mogelijk te maken voor onze honden en katten. Maar ook willen wij deze dag gebruiken om stil te staan bij alle dieren.
Want zoals je hier op het forum wel meer leest zijn onze honden en katten echte vlees eters. Maar daarvoor hebben wij dus ook de dieren nodig die wij vandaag in het zonnetje willen zetten. Denk hierbij aan de koeien, kippen en andere prooidieren die op het menu staan voor onze viervoeters.
Zo hoor je dan ook wel eens of je een hond of kat vegetarisch kan opvoeden, met vaak als rede omdat de baasjes dat ook zijn. Nu lopen de meningen op internet erg uiteen. Maar persoonlijk vind ik van niet. Vaak zie je bij honden op een vegetarisch dieet dat ze bepaalde voedingstoffen tekort komen, en bij katten is het helemaal onmogelijk omdat zij bijna alles wat ze nodig hebben om te leven uit het vlees halen. Om toch beide kanten van het verhaal te vertellen heb ik eens gekeken wat een rede zou kunnen zijn om toch over te stappen:
- Diervoer productie verbruikt jaarlijks meer dan 49 miljoen hectaren grond om al het honden en kattenvoer te produceren. Dit is om alle honden en katten op de wereld te voorzien van voer
- Qua water verbruik hebben wij bijna 0,2% tot 0,4% van het wereldwijde water verbruik uit de agrarische sector nodig voor ons bakje voer.
- En het CO2 gehalte is jaarlijks in de diervoer sector net zo groot als een land als Mozambique jaarlijks uitstoot.
Al met al zijn dit wel belangrijke redenen om toch eens te gaan kijken naar een duurzamere manier van voeren voor onze honden en katten. Want door de jaren heen blijkt dat wij juist meer huisdieren in huis nemen, waardoor dit probleem steeds groter word.
Nu zijn er verschillende studies en onderzoeken gedaan naar veganistische en vegetarische voedingen voor honden en katten. Een van de studies is uitgevoerd in Brazilië. Hier hebben ze 4 verschillende veganistische honden en katten diëten nagekeken. Hieruit bleek dat geen van de 4 als volledige voeding kan worden beschouwen. Voor verschillende nutriënten werden gehalten onder de minimumaanbeveling waargenomen, waaronder aminozuren zoals arginine en methionine, en mineralen zoals calcium, kalium en natrium. De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek waren niveaus onder de detectielimiet voor arachidonzuur (essentieel voor katten), evenals het niet voldoen aan de minimale aanbeveling voor de Ca:P-verhouding in alle geanalyseerde voedingsmiddelen. Het missen van deze essentiële arachidonzuur kan bij katten trombocytopenie, verminderde bloedplaatjesaggregatie en onvermogen om zwanger te worden veroorzaken.
Ook had het vegetarische voer een tekort aan Arginine. Dit was te verwachten omdat er maar een kleine hoeveelheid aan dit aminozuur voorkomt in plantaardige producten. Katten zijn gevoeliger voor een arginine tekort dan honden. Gebrek aan arginine bij katten kan leiden tot hyperammoniëmie en ernstige uremie, met symptomen als braken, ataxie, spierspasmen en hyperesthesie tot gevolg.
En ook een tekort aan taurine is een probleem wat voorkomt bij Veganistische diervoeding. En dit aminozuur heeft een groot effect op de spijsvertering. Bij katten kan een tekort aan taurine leiden tot hartafwijkingen en het gezond houden van het netvlies. Een tekort kan dan ook leiden tot minder goed zicht of zelfs blindheid.
Al deze redenen wegen voor mij persoonlijk erg op tegen de voordelen. Maar ook met een niet vegetarisch dieet kunnen wij de natuur een handje helpen. Als je bijvoorbeeld gaat kijken naar onze Yora brokken. Deze hebben de kleinste CO2 uitstoot qua merk ter wereld. Maakt gebruik van horizontale boerderijen om de dieren te houden, en verbruikt erg weinig water voor het bijhouden. Dit omdat zij geen koe, schaap, paard of hert in de brokken verwerken, maar insecten. Dit klinkt nog een beetje spannend en nieuw, maar de brokken hebben al zeker bewezen erg goed te zijn voor onze honden. Zeer geschikt voor honden met een allergie of gevoelige maag/darmen.
Voor katten is dit nog wat lastiger. Maar ook daar kan je kiezen voor biologisch verantwoorde voeding. Bijvoorbeeld met Oven-baked tradition of Acana. Deze merken hebben de ecologische voetafdruk van het bedrijf hoog op de agenda staan. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld naar leveranciers en vervoer methode. En ze vinden het belangrijk dat zowel de honden en katten, als de prooidieren een goed leven lijden.
Mijn conclusie:
Dierendag moet een feest zijn voor alle dieren. Maar kijkend naar onze honden en katten zou ik voor hen niet meedoen aan het ‘’eet geen dieren(dag)’’ van wakker dier. Helaas is veganistisch voer nog niet voldoende ontwikkeld om onze honden en katten fit te houden.
Maar omdat de ecologisch voetafdruk van onze huisdieren vrij groot aan het worden is vind ik het een goed idee om ook hier goed over na te denken bij het kopen van ons voer.
Reactie plaatsen
Reacties