December met uw huisdier

Het is alweer  december en dat betekend natuurlijk ook de feestdagen die er weer aan komen. De meeste honden en katten zijn dol op sinterklaas en kerst, maar helaas blijft nieuwjaar toch altijd nog een probleem.

Een kleine win voor onze huisdieren is dat er dit jaar officieel geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar helaas houd dit niet iedereen tegen. Rond deze tijd beginnen we steeds meer vuurwerk te horen en onze huisdieren dus ook. Een hond of kat hoort namelijk vier keer beter als dat wij dat doen. Dus als het geluid van een knal voor ons hard is hebben onze huisdieren hier nog veel meer last van.

Hierdoor gaan honden en katten tijdens de jaarwisseling zich vaak anders gedragen. Zo kunnen honden die normaal altijd heel vrolijk en gezellig zijn juist heel terug getrokken zijn en soms zelfs agressief tijdens de jaarwisseling. Rond de jaarwisseling is er een hoogte punt in het aantal honden en katten die weglopen van huis. Dit vooral omdat ze zijn geschrokken van bijvoorbeeld een knal en zo wegrennen of de riem los trekken.

Als jij handvaten nodig hebt om december zo soepel mogelijk laten verlopen lees dan rustig verder. Hierin staan namelijk de tips, tricks en tools om de decembermaand wat makkelijker te maken voor iedereen.

Huisinrichting:

De decembermaand, elk jaar zie ik het weer aan Hunter. Ik ga de tafel wat op zij schuiven en even naar de groenwinkel om hier een mooie kerstboom uit te zoeken. Eenmaal binnen met de boom is Hunter helemaal in de war. Dat zie ik vooral doordat hij constant maar tegen me op gaat staan en aandacht aan het zoeken is. Als ik hem gerust stel en in de mand leg gaat het wat beter en zit hij rustig te kijken hoe de huiskamer langzaam veranderd in een kerst paradijs. Veel honden en katten hebben hier moeite mee. Hun vertrouwde plekje veranderd en soms moeten zelfs de mand, krabpaal of voerbakken worden verplaatst zodat er ruimte komt voor de kerstboom. Persoonlijk zou ik er altijd rekening mee houden dat dat niet nodig zou hoeven zijn, maar als het niet anders kan moet je proberen de hond of kat echt opnieuw te introduceren op zijn nieuwe plek. Heb je een hond of kat waaraan je merkt dat deze hier echt niet mee om kan gaan. Probeer dan toch de kerstboom ergens anders te plaatsen of eventueel een kleinere te kopen.

Kerst versiering:

Kerstversiering is ook echt een aandachtspunt voor de feestdagen. Veel van de mooie decoratie is namelijk giftig voor onze huisdieren. Hieronder heb ik een aantal van de meest voorkomende op een rij gezet. Zeker een lijstje om er bij te houden voor een tripje naar de groenwinkel.

Kerstster

De kerstster is misschien wel de bekendste kamerplant rondom de kerstdagen. De melk van de kerstster is giftig. Wanneer uw hond of kat dit binnen krijgt gaan ze overmatig speekselen door irritatie van het mondslijmvlies, acuut braken, krijgen ze diarree en kunnen in het ergste geval toevallen krijgen. Neem daarom altijd contact op met een dierenarts.

Maretak

Ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig voor uw hond of kat. Als uw hond of kat de witte besjes in neemt dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.

Hulst

De rode besjes van de Hulst geven dezelfde problemen als de besjes van de maretak. Ook hierbij zal u zien dat er overmatig wordt gespeekseld, ze gaan braken, krijgen diarree en zenuwstoornissen.

Taxus

Van de Taxus zijn de naalden en zaden zeer giftig. Bij een kleine inname kan het al dodelijk zijn. De eerste symptomen die u zult waarnemen zijn speekselen, braken en trillen. Ook kunnen ze er hartritmestoornissen van krijgen.

Kerstroos

De Kerstroos geeft irritatie aan huid en slijmvliezen en bij inname irriteert het de slokdarm van uw hond of kat. Dit kan klachten geven als braken en veel speekselen.

Dennenaalden

De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen. Ververs het drinkwater en let altijd op dat uw huisdier niet water drinkt uit de bak waar de kerstboom in staat. De ziekteverschijnselen die ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloomheid. Wees ook altijd alert met kerststukjes waar naalden vanaf kunnen vallen.

Amaryllis

De Amaryllis geeft bij honden en katten maag-darm problemen. Hierbij moet u denken aan braken en diarree. Ze krijgen last van krampen en kunnen zich heel beroerd voelen. De bol en de plant geven beiden deze klachten.

Eten en snacks:

In December eten we met zijn alle veel lekkers. Van grote feestmalen tot lekkere snoep en koek. Helaas is niet alles wat wij tijdens de feestdagen eten goed voor onze huisdieren. Natuurlijk alle dingen die de meeste van jullie al wel weten, zoals Chocolade, maar ook een aantal dingen waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht:

Kerststol

In de beroemde kerststol zitten rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Er is weinig bekend over de vergiftiging dus wees zeer alert!

Etensresten (botten)

Vaak worden etensresten aan onze huisdieren gegeven. Het is bedoeld als een aardig gebaar maar dit kan behoorlijke problemen geven. Er wordt vaak gevogelte gegeten tijdens de feestdagen en de botjes die overblijven worden dan aan de hond gegeven. Deze botjes kunnen verstoppingen geven en moeten dan operatief verwijderd worden! Bij het kauwen op de botjes kunnen er scherpe punten ontstaan waarbij je het risico loopt dat het maag-darmstelsel wordt geperforeerd.

Rollade-netje

Het rolladenetje heeft een heerlijke geur en smaak. Uw huisdier zal hier ook zeker in geïnteresseerd zijn. Gooi het netje gelijk weg want als ze deze op eten kan het zijn dat het netje vast kom te zitten in de darm en deze operatief verwijderd moet worden.

Naar buiten:

Gelukkig zijn er voor binnen een aantal dingen waar je makkelijk rekening mee kan houden om de kerstdagen makkelijker en veiliger te houden voor jou hond of kat. Maar door de winter heen en vooral in December heb je buiten ook een hoop uitdagingen waar je rekening mee moet houden, zoals het weer. In de winter maanden is er een grote kans dat het in de ochtend en avonden gaat vriezen. Wij kunnen ons hiervoor natuurlijk lekker warm aankleden. Helaas is dit niet het geval bij onze huisdieren. Een hond of kat heeft wel een dikkere vacht in de winter om hem te beschermen tegen de kou, maar de zooltjes van de voetjes liggen bloot op de grond. Als het vriest kan dat de pootjes erg beschadigen. Het strooizout wat op de weg ligt kan zelfs zorgen voor ontstekingen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de voetjes te wassen met water nadat uw hond of kat buiten is geweest. Waar mogelijk in te smeren met bijenwas of vaseline. Zo houd je de kussentjes heel en soepel.

om de hond goed droog en warm te maken heb je speciale handdoeken en kleedjes die je kan gebruiken, bijvoorbeeld in de auto of in huis.

- Royal dry Towel

- Royal dry Doormat

- Royal Dry Spillmat

In de wintermaanden gebruiken steeds meer mensen antivries in de auto. Antivries heeft een lekkere zoete geur en smaak, maar kijk uit want antivries is zeer giftig voor uw hond en kat. Ethyleenglycol is het middel dat de antivries zo giftig maakt. Enkele druppels kunnen al heftige reacties geven. Wanneer ze het binnen krijgen kunnen de lever en nieren ernstig beschadigd worden. De symptomen die u zal waarnemen zijn veel drinken, veel plassen, braken, sloom worden en een wankelende manier van lopen. Ga hiermee zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Iets wat natuurlijk wel heerlijk is in de winter is samen buiten in de sneeuw spelen. Heel veel honden vinden dit heerlijk en spannend. Rennen door de sneeuw en hier en daar een bal onder de sneeuw vandaan snuffelen. Over het algemeen is dit helemaal geen probleem, zolang je de hond maar in de gaten houd. Als ze lang buiten zijn kan het zijn dat er stukken sneeuw en ijs in de vacht van de poten en de buik blijven hangen. Hier zijn de haren namelijk wat langer. Als dat zo is kan je er voor kiezen de haren af te knippen of wachten tot dit smelt      ( natuurlijk alleen als het niet te veel is ). Ook is het niet prettig als een hond te veel sneeuw eet. Dit kan zorgen voor maag en darm klachten. 

Na een dag spelen is het wel belangrijk om de klitten eruit te borstelen of even de hond lekker in bad te doen.

Om de huid en vacht extra te stimuleren zou ik aanraden de hond eerst te wassen met een propolis shampoo. Hier zit namelijk honing in. Deze is dus extra zacht voor de door de kou geïrriteerde huid. zoals Skin Derm Propolis (Honing) Shampoo bar.  En vervolgens afhankelijk van de vacht doorkammen met een simpele pinnen borstel. 

Voor katten die regelmatig buiten zijn is het natuurlijk wat moeilijker om in de gaten te houden of deze goed warm blijft, daarom is het belangrijk dat wij altijd de gelegenheid maken voor de kat om zich terug te trekken naar een warm plekje. Mocht u niet thuis zijn en het kattenluik liever niet open laten is het verstandiger de kat binnen te houden. Want katten zoeken dan vaak een ander plekje uit waar het warm is en een van deze plekken is de motorkap van een auto. Sla dus zelf eerst een keer op de motorkap van uw auto als u wil gaan rijden.

Vuurwerk:

Harde knallen, brandende kaarsen en sterke geuren kunnen huisdieren angstig maken. Grote kans dat uw huisdier ook enorm schrikt als er vuurwerk afgaat. Niet gek omdat het gehoor en de reukzin van dieren vele malen gevoeliger is dan bij ons. Vuurwerkangst bij dieren is dan ook inmiddels een veelvoorkomende term geworden. 

Veel honden en katten kunnen tijdens de jaarwisseling erg veel schrikken van vuurwerk. Mocht dit te vaak gebeuren kunnen ze hierdoor zelfs een fobie voor harde geluiden ontwikkelen.

Deze angst word in eerste instantie ontwikkeld omdat de bazen hier erg negatief op reageren. Zodra de hond namelijk schrikt en angstig is worden ze getroost, beloont en word er extra aandacht gegeven. Hierdoor leren ze dat het terecht is dat zij bang zijn van het vuurwerk en word dit gedrag dus versterkt.

De eerste stap om dit dus makkelijker te maken voor je huisdier is je bewust zijn van je eigen gedrag. Maar hoe pas je dit dan aan? Wat moet je dan vervolgens wel doen om je huisdier goed te helpen? Wanneer uw hond reageert op een knal of een lichtflits, roep hem of haar dan bij u en ga vervolgens verder met waar u mee bezig was. Zo maakt u van uzelf een veilige toevluchtshaven voor uw dier. Blijf deze techniek herhalen en uw hond zal naar u toe komen voor comfort en zekerheid in plaats van op de vlucht te slaan.

Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op. Het is wel verstandig om ermee te beginnen voor het erger word.

Ook kan je beginnen met geluidstrainingen geven. Dit kan doormiddel van online filmpjes van vuurwerk. Hier worden de harde knallen afgespeeld op een volume dat je kan regelen. Begin gewoon zachtjes. Telkens als de hond of kat een knal hoort en ze schikken niet beloon ze dan. En doe dit op de manier waarop het voor uw huisdier leuk is. Zet het volume steeds een stukje harder. Let goed op uw huisdier. Word het te veel ga dan een stapje terug.

Ook kan je gaan kijken naar mogelijke supplementen of rustgevende middelen voor uw hond of kat. Dit kan zeker een uitkomst bieden voor oudjaarsavond, maar overleg eerst met uw dierenarts welke medicatie goed is voor uw hond of kat. Eventueel zijn er voor katten of honden ook snoepjes en koekjes te koop met CBD olie erin, of andere natuurlijke rustgevende middelen. Deze zou je kunnen proberen op het moment dat de angst niet te hevig is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld true hemp cat calming, met hennepblad, groene thee, kamille en citroenolie.

Om het goed aan te pakken dit jaar is het aan te raden een combinatie te doen van beide.

Tips

  • Leid uw hond tijdens het uitlaten af met een speeltje. Zo leert hij op u te letten en niet op de omgeving.
  • Laat de hond aan de riem uit, zodat angstige honden niet kunnen wegrennen en honden geen vuurwerk kunnen apporteren.
  • Biedt een schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld een deken over de bench.
  • Begin ruim op tijd met eventuele therapieën of behandelingen. Laat u hier goed over informeren door uw dierenarts.
  • Een huis vol met kaarsen, een knetterende open haard en sfeervolle versiering, wie houdt er niet van? Allemaal erg leuk, maar voor uw huisdier schuilt overal gevaar in.
  • Heeft u huisdieren in een buitenverblijf? Dek dat af met een wollen deken met luchtgaten.
  • Ook helpt het om de gordijnen dicht te houden zodat uw huisdier geen lichtflitsen ziet en laat uw huisdier als het kan niet alleen.
  • Zet muziek aan zodat uw huisdier afgeleid is van de knallen buiten.
  • Houd uw kat binnen.
  • Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht.
  • Laat uw dier niet alleen thuis.
  • Zorg dat de dieren in de tuin ook kunnen schuilen.
  • Blijf zelf kalm wanneer uw dier reageert op het vuurwerk.

Is uw huisdier nog steeds angstig. Straf deze dan zeker niet! De kans is groot dat uw huisdier nog banger word. Geef daarom een beloning zodra uw huisdier wel het gewenste gedrag vertoont.

Al met al een hoop dingen die er voor kunnen zorgen dat de decembermaand zonder te veel stress gaat verlopen!

Daarom alvast een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar gewenst namens Hunters nature!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.