Welk ras?

Als je hebt beslist dat je een nieuwe hond in huis gaat halen is het belangrijk een aantal dingen op een rij te zetten voor je overgaat op de aankoop. Het eerste waar je naar gaat kijken is welk ras het beste past bij jou en/of je gezin. Om dit te bepalen moet je goed kijken naar hoe je zelf of hoe je gezin in elkaar zit, en wat jij/jullie uiteindelijk met de hond willen gaan doen. Het grootste probleem is dat mensen vaak een hond uitkiezen op uiterlijk. Hierdoor krijg je vaak niet de goede match. Kijk voor het kiezen van een hond naar het innerlijk. Dan kan je een hond kiezen die bij je past, en dus ook gelukkiger zal zijn.

Op de website van Smolke kan je een leuke test doen om te kijken welke rassen goed zouden passen:

https://www.smolke.nl/smolke-fun/rassentest/start

Welke fokker?

Als je een ras hebt gevonden waarvan je weet dat deze bij je gaat passen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede fokker. Je hebt tegenwoordig helaas heel veel fokkers die meer kijken naar de opbrengsten dan naar de gezondheid van de pups. Het is dus erg belangrijk om zeker te weten dat je de hond niet bij een broodfokker koopt.

Hier moet je op letten:

  • Hoeveel nesten zijn er aanwezig?

Het hebben van een nest pups is erg veel werk. Ze moeten allerlei dingen leren, en ze moeten worden gesocialiseerd. Dus een goede fokker zal vaak maar één tot maximaal twee nesten tegelijk hebben.

  • Is de moederhond aanwezig?

Het is erg belangrijk om bij aankoop van een pup de moederhond te zien. Deze moet namelijk aanwezig zijn bij het nest. Van hun moeder leren ze hoe ze zich moeten gedragen. Ook kun je aan de moeder een aantal dingen aflezen. Ze mag namelijk niet agressief of extreem angstig reageren als je komt kijken. Ook moet je goed kijken hoe de moederhond eruit ziet. Is ze niet te mager of vies, met ander woorden word ze goed verzorgd. Koop geen hond zonder de moederhond te zien.

  • Is het nest in huis?

Pups kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden opgroeien. Op deze manier wennen de pups aan de normale leef geluiden, zoals een stofzuiger of vaatwasser. Ook is het belangrijk dat de pups buiten komen, met bijvoorbeeld een wandeling of achter in de tuin. Hoe meer dingen ze in de eerste periode tegenkomen hoe minder angstig ze zullen zijn om nieuwe dingen te ontdekken als ze eenmaal bij jou thuis zitten.

  • Is het schoon?

Een pup raakt makkelijk gewend aan een vervuilde omgeving. Mocht het nest niet goed schoon worden gehouden zullen pups ook minder makkelijk zindelijk worden.

  • Hoe reageren de pups op bezoek?

Pups horen nieuwsgierig te reageren op bezoek. Nu ligt dat natuurlijk wel aan de verschillende rassen, maar over het algemeen moeten ze niet angstig reageren. Als de pups 1 tot 3 weken oud zijn zullen ze niet naar u toe komen. Maar na 5 weken zitten ze vol in hun socialisatie periode en horen ze erg nieuwsgierig te zijn. En als een pup van 8 weken nog bang is als u langskomt heeft deze waarschijnlijk geen goede socialisatie gehad.

  • Zijn de pups gechipt en geregistreerd op de naam van de verkoper?

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om een pup te chippen vóór deze 7 weken oud is. Ook moet de pup voor de 8 weken geregistreerd staan op de naam van de fokker. Zo kan er worden achterhaald waar de pup vandaan komt. Pups die in Nederland worden geboren hebben een chip met landcode 528. Rashonden met een stamboom worden gechipt door een vertegenwoordiger van de raad van beheer. Hun chipnummer begint altijd met 52814.

  • Hebben de pups een entingsbewijs?

Pups horen bij de fokker al minimaal één keer geënt te zijn tegen hondenziekte en het parvovirus.  Ook moeten ze zijn ontwormd. De gegevens hierover horen in het vaccinatie boekje of paspoort te staan.

  • Klopt de nationaliteit van de pup?

Steeds meer hondenhandelaren halen hun pups uit het buitenland. En dit gebeurd helaas niet altijd volgens de regels. Het is zelfs mogelijk dat illegaal gesmokkelde pups een Nederlands chipnummer hebben met nummer 528. Deze worden dan over de grens meegenomen en in het buitenland gechipt. Maar om Europa in te mogen hebben de dieren een EU-paspoort nodig. Deze worden dan in Nederland omgezet naar een Nederlands paspoort. Maar dierenartsen zijn verplicht de oude nationaliteit te vermelden. Let hier dus goed op. al je bewust een pup uit het buitenland koopt kan dat ook nog fout gaan. In het buitenland is het verplicht een rabiës vaccinatie te geven. Dit mag pas bij de 12 weken, ook heeft het 21 dagen nodig om volledig te werken. Koop je dan een pup die jonger is dan 15 weken weet je dat je te maken hebt met een illegale honden smokkelaar.

  • Zijn de ouderdieren gecheckt op erfelijke afwijkingen?

Bij honden kunnen er ook erfelijke afwijkingen voorkomen, zoals gewrichtsaandoening en oogafwijkingen. Veel rassen hebben veel voorkomende aandoeningen. Voor een aantal van deze aandoeningen kunnen de ouderhonden worden getest. Mocht hier een erfelijke aandoening uitkomen worden deze honden vaak uitgesloten van de fok. Vraag hier dan ook naar bij de fokker van de hond. Alle officiële testen kan je ook vinden op de website van de raad van beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/ .

  • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij vragen?

Een fokker is als het goed is altijd op zoek naar de beste match tussen een potentieel nieuw baasje en hun pups. Hiervoor zal hij u vragen gaan stellen. Ook zal hij u van alles gaan vertellen over de honden. Zowel de leuke en de minder leuke dingen komen aan bod. Een fokker zal altijd het beste willen voor zijn pups. Mocht je dus het idee hebben dat hij voornamelijk een goede deal wil sluiten en verder niet zo veel interesse toont, is het verstandig hier geen pup te kopen.

  • Hoeveel geduld heeft de fokker?

Mag u rustig even langskomen om te knuffelen en te kijken? En heeft u genoeg tijd om vragen te stellen? Dat is heel belangrijk. Een fokker zal trots zijn op de pups en ze dan ook niet zomaar weg willen doen. Ga dus altijd twee of drie keer kijken naar de pups. Stel alle vragen die je mogelijk nog hebt. En bedenk je goed voor je daadwerkelijk overgaat op de koop.

  • Bij twijfel niet doen

Als je alle punten op de checklist hebt bekeken en het klopt allemaal, zou alles goed moeten zijn. Maar kijk ook echt naar uzelf. Heeft u er toch geen goed gevoel bij doe het dan niet. En denk er ook niet aan om een hond te redden uit deze zielige omstandigheden. U houd op die manier deze slechte fokkers in stand. Want u red een pup maar deze zal snel genoeg worden vervangen door een andere pup.

De koop

Zodra je weet welke pup je wil kopen en bij welke fokker is er nog een laatste stap die je moet doen voor de pup mee naar huis kan. Dat is het koopcontract. Hierin moet duidelijk staan wat de rechten en de plichten van de koper en verkoper zijn. Heeft u bijvoorbeeld garantie als uw pup ziek word? Wat zijn de mogelijkheden als u er achter komt dat de pup toch niet goed bij u of uw gezin past? Tevens toont een aankoopcontract aan dat de hond uw eigendom is. Een chipregistratie is namelijk geen eigendomsbewijs. Let er ook op dat u echt de eigenaar van de hond word. Er zijn namelijk constructies waarbij u als het ware een pleeggezin word en de fokker eigenaar blijft. Soms word er ook in het contract opgenomen dat u de hond ter beschikking moet stellen voor de fok, of dat u er juist niet mee mag fokken. Let dus goed op dat er niks in het contract staat wat u niet wil.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.