Inventaris

Dan is het eindelijk zover. De pup is 8 weken en mag mee naar huis. Je hebt hier al lang naar uitgekeken, maar voor de pup echt thuis kan komen zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Een hondenmand, voer, voer en drink bakken, een speeltje, snoepjes en nog een halsband/tuig en lijn. En voor je deze dingen in huis haalt is het belangrijk je eerst goed te verdiepen in wat je daarvoor wil hebben.

De eerste hondenmand kopen kan nog best lastig zijn. Want heb je een hond gekocht van een groot ras is het niet nodig meteen voor de pup een hele dure kleine mand te halen. Hier zal hij snel uitgroeien. Maar heb je een Pomeriaan gekocht kan je al best investeren in een goede en degelijke mand. 

Ook voer is een erg belangrijk onderwerp. Ten eerste moet je gaan kijken wat je hem wil gaan voeren. Ga je voor brokken, blik of vers vlees? Alles heeft zo zijn voor en nadelen. Deze zijn ook allemaal te vinden op de Hunters nature kennisbank.

  • Brokken

Als je brokken wil gaan voeren moet je goed naar het merk kijken wat je wil voeren. De meeste merken hebben een speciale lijn voor pups, zoals Yora, Acana, Oven-Baked tradition en Applaws. Puppy brokken zijn vaak kleiner als de brokken voor volwassen honden en bevatten meer licht verteerbare eiwitten. Dit om voldoende energie te leveren aan een groeiende hond en om de spijsvertering niet te zwaar te belasten. Oven-Baked tradition heeft zelfs nog een speciale lijn voor grote en kleine rassen.

  • Natvoer

Over blikvoer bestaan veel vooroordelen. En helaas voor veel goedkope blikvoeders zijn deze vaak ook waar. Maar je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten natvoer die juist extreem goed aansluiten op de behoefte van jou hond. Een hoger eiwitgehalte, meer vlees en meer vocht zorgt ervoor dat sommige blikvoeding goed aansluit bij een rauw dieet. Ook hier heb je voeding die speciaal is ontwikkeld voor pups. Zoals de Herrmann’s Gans en spinazie, rund met Appel of de Applaws Puppy. Beide zijn hoog in hun vlees gehalte, ook voegen ze hier groentes en supplementen aan toe ter ondersteuning van de groei van de pup.

  • Vers vlees

Steeds meer fokkers beginnen met pups al vroeg aan vers vlees. Op deze manier leert een pup de smaak goed kennen en leren ze al botten kluiven. Vers vlees zijn vaak rollen die je in de vriezer moet bewaren. Zodra je ze ontdooit kan je ze aan de pup voeren. Ook hier heb je vaak speciale varianten voor pups. Dit is belangrijk omdat hier de stukken bot nog zo fijn gemalen zijn dat ze hier niet in kunnen stikken, en dat het dam stelsel dit makkelijk kan verteren. Om het voeren van vers vlees makkelijker te maken heb je tegenwoordig ook de vers vlees houdbare verpakkingen voor bijvoorbeeld op reis of bij trainingen. De Enegique kip en rijst of de barf2go zijn hier goede voorbeelden van. Barf2Go heeft dan net als vers vlees veel verschillende eiwitten erin zitten en er worden geen geur, kleur of smaakstoffen toegevoegd.

Naast het voer zelf wil je natuurlijk ook een mooie voer en water bak die daarbij aansluit. Hiervoor moet je ook kijken naar het voer wat je geeft, en naar het ras van de pup. Een labrador bijvoorbeeld heeft vaak heel veel eetlust. Dit betekend dat hij snel gaat schrokken, en dit is niet goed. Hiervoor heb je speciale slow feeder bakken. Hierdoor moet hij beter zijn best doen om bij het eten te komen, en kan hij dus niet te snel eten. En sommige honden groeien zo snel dat het verstandig is een drink en voerbak op een standaard te kopen zodat ze geen last krijgen van het naar de grond buigen.

Ook hebben ze natuurlijk een drinkbak nodig. Dit kan een gewone stenen of stalen bakje zijn, of een speciaal fonteintje met filter om het water vers te houden. Vers water is vaak wel gezonder voor de hond, maar heeft vooral bij honden zeker niet altijd de voorkeur.

Ook een speeltje is belangrijk om in huis te hebben. Als het goed is zal de fokker ook een speeltje of een doek meegeven met de nest geur erin, maar het is ook leuk voor de pup om een nieuw speeltje te krijgen in zijn nieuwe huisje. Zorg er wel voor dat het speeltje aangepast is op de pup. Ze moeten zacht en klein zijn maar ook zeker stevig genoeg voor de scherpe puppy tanden. Vaak is een pieper of wat knisperend papier een extra simulering om lekker te gaan spelen. Ook een aanrader is een speeltje met lavendel. Dit zorgt voor een kalmerende werking. Ideaal voor een pup die net in huis is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld eens kijken naar Bunny Puppy Flat Rabbit voor pups die nog vrij klein zijn, of de Bunny Puppy Ropey Ball voor pups die al flink willen knagen. Beide zijn deels gevuld met lavendel voor een kalmerend effect.

Naast het speeltje om mee te spelen vinden pups het heerlijk om te kunnen knauwen op dingen. En als je niet wil dat die dingen je nieuwe tafel of bank zijn is het fijn dat je een bot in huis hebt. Afhankelijk van de grootte van je pup ga je kijken naar een botje. Runderlong is zacht en makkelijk in stukken te scheuren. Ideaal dus voor elk ras. Heb je een wat grotere pup kan je eens kijken naar Runder oren. En wat het altijd goed doet zijn de Jerky rolls en strips. Deze kan je makkelijk geven aan pups omdat ze zacht zijn en makkelijk op het juiste formaat kunnen worden gegeven. En voor het trainen heb je natuurlijk ook je snoepjes nodig. Hiervoor heb je speciale trainers. Maar voor de allerkleinste onder de pups kunnen deze nog wel eens te groot zijn. Eventueel kattenknabbels of zalmbotjes kunnen een prima oplossing hiervoor bieden. Heerlijk qua geur en smaak en dus graag gewild bij pups.

Als laatste wat je niet moet vergeten is een honden halsband/tuigje en lijn. Ook hier zijn ontzettend veel variaties in te vinden. Vaak zie je dat pups bij de fokker al een klein halsbandje meekrijgen. Dit is vooral voor de eerste week prima, maar pups groeien hier snel uit. En het is natuurlijk leuk om je pup een eigen halsband te geven. Het advies luid wel dat je vooral in het begin de hond een stevige en makkelijk verstelbare halsband/tuigje omdoet. Dit omdat de pups nog zo snel groeien. Let ook op de voorschriften bij de puppy cursus welke soorten je mag gebruiken. Een slip ketting om de pup word namelijk bij veel hondenscholen verboden. Dit met een goede rede. Maar bij sommige hondenscholen willen ze bijvoorbeeld ook geen tuigjes om de honden heen hebben. Als je eenmaal een leuke hebt gevonden moet je natuurlijk ook nog een lijn hebben. Hiervoor kan je kiezen tussen en korte lijn of een lange lijn. Een korte lijn heb je vaak wel nodig voor een cursus, maar met een lange lijn kan je bij een wandeling de hond wat meer ruimte geven.

  • Tip van de fokker: ‘’Als je een lange rollijn neemt pak er dan een met een platte lijn. Een rollijn met een touw brand namelijk in je huid als de hond bijvoorbeeld om je been is gedraaid. ‘’

Als je dit allemaal in huis hebt ben je helemaal klaar voor je pup.

De eerste dag/nacht

Als je je pup eindelijk hebt opgehaald begint het avontuur. Zorg dat je huis helemaal puppy proof is. Dus geen losse stroomkabels over de vloer of giftige planten die op de grond staan.

Van de fokker heb je waarschijnlijk een aantal dingen meegekregen. Een zakje met voer, een speeltje of kleedje uit het nest en soms ook extra informatie boekjes of een heel puppy pakket. Vaak zorgen fokkers ervoor dat de pup in de ochtend of vroeg in de middag word opgehaald. Op die manier kan de pup extra lang wennen aan de nieuwe omgeving voordat hij ‘’alleen’’ moet slapen. Neem de pup dan ook lekker mee naar huis. Als je met de auto gaat neem dan altijd iemand mee die kan rijden. Houd de pup op schoot, of het liefst ter hoogte van je borst. Op deze manier voelt hij zich geborgen en zal hij minder snel last hebben van wagenziekte. Maar houd er rekening mee dat het heel normaal is voor een pup om over te geven tijdens het eerste ritje naar huis. Dus eventuele doekjes/handdoekjes komen zeker van pas.

Eenmaal uit de auto zal hij waarschijnlijk flink moeten plassen. Laat hem dan ook vanuit de auto even op de grond snuffelen en plassen. En let op! Nu begint de eerste opvoeding al. Zodra hij heeft geplast geef je hem een ‘’goedzo’’ en een koekje. Pups zullen ongeveer om de 2 a 3 uur naar buiten moeten. Vaak is dit na een maaltijd, middagdutje of speel/train sessie. Belangrijk is wel bij elk plasje wat buiten gedaan word een beloning te geven. Hierdoor leert hij dat buiten plassen de bedoeling is. Doet hij het dan toch een keertje binnen moet je hem niet gaan straffen. Dit heeft namelijk geen zin. Negeer het gewoon en ruim het op. Denk eraan dat pups ook in de nacht naar buiten moeten om te plassen. Sommige honden kunnen al binnen enkele dagen zindelijk zijn, maar het gemiddelde ligt tussen de 7 tot 8 maanden voordat ze volledig zindelijk zijn.

  • Tip van de trainer: ‘’zorg voor routine en een goede beloning, dan is de pup sneller zindelijk en kan je langzaam de plaspauzes gaan spreiden.’’

Ga de pup ook niet meteen je hele wijk laten zien. Een pup van 8 weken kan vaak niet langer als 10  minuten wandelen. Doe dit dan ook niet want hierdoor kan de groei van de spieren en gewrichten verkeerd gaan. Per maand kan je ongeveer 10 minuten meer gaan wandelen.

Dus na het plasje neem je jullie nieuwe pup mee naar binnen. Haal die lijn en halsband los zodat hij hiermee nergens achter kan blijven haken. Je zal zien dat hij best een beetje gespannen zal reageren. Laat hem dan ook zeker het eerste uur gecontroleerd maar vrij rond snuffelen. Hij zal nieuwsgierig het hele huis ontdekken. Je kan bijvoorbeeld wat kleine snoepjes verstoppen op plekken waar hij langs gaat om positieve prikkels te veroorzaken bij de pup. Zorg ook dat er water klaarstaat. Dan kan hij daar langslopen om te ontdekken, en onthoud hij die plek voor als hij dorst heeft.

Na deze ontdekkingsreis door het huis kan je altijd nog even met hem/haar gaan spelen. Maar waarschijnlijk is hij dan al zo uitgeput van alle indrukken dat hij lekker in slaap valt. Laat hem dan ook echt even zien waar hij lekker kan liggen, in zijn mand of bench bijvoorbeeld. En denk er aan dat als hij wakker word hij weer heel nodig moet plassen.

De rest van de dag staat in het teken van bonden en ontdekken. Ga lekker met de pup aan de slag. Begin bijvoorbeeld met het aanleren van zijn/haar naam of ga lekker knuffelend op de grond spelen.

Vergeet natuurlijk niet dat de pups op een dag nog 4 keer eten krijgen. Vooral tussen de 8 en 12 weken is dit nog erg belangrijk. Hierdoor belast je zijn maag niet te veel. Dus afhankelijk van hoe laat je de pup hebt opgehaald zal hij nog 3 keer moeten eten. Meestal gaan we uit van een standaard patroon: eerste maaltijd 7:00 a 8:00 uur, 2e maaltijd 11:00 a 12:00 uur, 3e maaltijd 17:00 a 18:00 uur en de 4e maaltijd 21:00 en 22:00 uur. Mix een beetje van het voer wat jij uiteindelijk wil voeren aan de hond met het voer wat u van de fokker mee heeft gekregen. Ga dit in de loop van de komende paar dagen langzaam overnemen.

Na het eten en de laatste wandeling is het tijd om naar bed te gaan. De eerste nacht is altijd het moeilijkste. Want laat je de pup in de woonkamer slapen of laat je deze in de slaapkamer slapen? En gebruik je hier een bench voor of mag hij gewoon los rond lopen. Dit zijn allemaal dingen die je natuurlijk eerst moet bedenken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de bench. Dat is makkelijker te controleren en omdat de ruimte beperkt is kan het meer aanvoelen als een nest. Laat de pup voor het slapen gaan al eens kennis maken met zijn slaapplek. Leg de deken/knuffel uit het nest hierin, dan gaat hij die twee plekken met elkaar associëren. Leg ook iets wat uw geur draagt hierbij zodat hij zich geborgen voelt. Eventueel kan u hem een speeltje met lavendel geven om hem te kalmeren.

  • Tip van een fokker: ‘’Zet eventueel een tikkende klok naast de bench, dit doet ze denken aan de hartslag van de moeder’’

Doe voor het slapen gaan de bench rustig dicht en praat op zachte en rustige toon eventueel nog wat woordjes om hem te kalmeren. De eerste nacht is het heel normaal voor een pup om te janken. Om de eerste nacht iets makkelijker te maken kan je de bench eventueel tijdelijk in de slaapkamer zetten zodat hij u kan zien.

Mocht de pup in de nacht toch beginnen te janken kan het natuurlijk zijn dat hij zijn behoefte moet doen. Pak dan de lijn en de riem, doe deze om en til hem naar buiten. Natuurlijk beloon je hem ook midden in de nacht als hij braaf zijn plasje buiten heeft gedaan. Zet hem vervolgens weer lief in de bench en ga weer slapen. Als hij toch weer begint met janken spreek dan op rustige en geruststellende toon tegen hem, maar niet knuffelen of spelen. Te veel aandacht kan ervoor zorgen dat hij aandacht zoekend gedrag gaat vertonen. Maar hem volledig negeren kan angst en frustratie veroorzaken. Een pup zal in de eerste paar weken bijna 18 tot 20 uur per dag slapen. En hoe moeilijk en zwaar de eerste nacht ook is geweest, zodra je wakker word zie je die mooie grote puppy ogen al naar je kijken en weet je dat het het waard was.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.