Een belangrijk onderdeel van de eerste levensfase van een pup is de socialisatie fase. Het eerste deel van de socialisatie heeft de pup al gehad bij de fokker. Maar het tweede deel van de socialisatie moet je als baas helemaal zelf doen. Of nou eigenlijk juist niet. In deze eerste levensfase staat een pup erg open voor het leren van nieuwe dingen zonder dat hij hier snel bang van word. Het is dus de perfecte fase om allerlei dingen te ondernemen en ontdekken die hij in zijn verdere leven tegen kan komen. Zo zal hij moeten leren met verschillende mensen om te kunnen gaan, maar natuurlijk ook met andere dieren, hij moet leren wat verkeer is, en wat kinderen zijn. Ook is het natuurlijk belangrijk dat hij andere honden leert kennen.

Socialisatie gaat niet vanzelf. Je zal de pup hierin moeten helpen en begeleiden. Hij komt namelijk zonder jou nooit op een andere plek. Zorg er ook voor dat alle nieuwe dingen die hij meemaakt de leuke dingen zijn. Dit vergt mogelijk wat planning maar is zeker de moeite waard. Want in deze periode worden niet alleen alle goede verbindingen gelegd met de wereld om hen heen, maar ook de slechte dingen die ze tegen komen zullen ze blijven onthouden. Blijf dingen ook herhalen, vooral als het iets is waar ze regelmatig mee in contact gaan komen is het goed dit zo veel mogelijk nu al te doen. Dan kunnen ze goed wennen en is het niet meer zo spannend. Maar voor al dat nieuws is het wel belangrijk dat je de pup steunt. Til hem desnoods de eerste keer op tot je ziet dat hij nieuwsgierig word. Laat hem dan alleen erheen gaan maar blijf erbij met je aandacht zodat hij zich niet verlaten voelt. Doe dit alles ook zelf. Het is niet verstandig de kinderen en pup te laten socialiseren omdat deze de pup nog niet kunnen begeleiden in dit proces.

Een aantal dingen die je vooral bij de socialisatie niet moet vergeten zijn:

  • Naar een trimmer gaan.

De eerste keer bij de trimmer is natuurlijk heel spannend, maar wel heel belangrijk. Vaak hebben trimmers ook een puppy trimsessie. Hierin worden de pups lekker geborsteld, mee gespeeld en word er op een leuke manier kennis gemaakt. Zo houd de pup hier een positief gevoel bij over en zal hij dus in de toekomst makkelijker te trimmen zijn.

  • Naar het bos

Een grote nieuwe omgeving voor een pup is heerlijk. Hij zal meer gaan snuffelen en ontdekken. Laat hem dit ook lekker doen. Hierdoor duurt een wandeling vaak wel wat langer, maar vergeet niet dat hij niet langer dan 10 min kan rond rennen. Til hem daarna op, of doe hem in een speciale hondenbuggy. Zodat hij even tot rust kan komen.

  • Honden speelveld

Zorg wel dat hij of volledig ingeënt is of dat je zeker weet dat de honden die aanwezig zijn geënt zijn en niet ziek zijn. Houd de pup goed in de gaten dat hij niet alsnog onder een hekje door kan schieten. Maar op deze manier kan hij rustig kennis maken met andere honden en heeft hij de ruimte om te ontdekken hoe het is tussen zijn soort genoten.

  • Dierenarts

Ga ook in de eerste periode een keer naar de dierenarts. Geef bij het bellen aan dat je een nieuwe pup hebt. Meld deze dan meteen aan en ga erlangs. Dan kan de dierenarts op een speelse en leuke manier de pup eens bekijken en onderzoeken. Zorg vooral dat het een ontspannen ritje is zodat de pup het ziet als iets leuks. Dat maakt eventuele toekomstige bezoeken aan de dierenarts een stuk makkelijker.

  • Doe een autoloos stedentripje

Dit is echt een belangrijk maar vaak vergeten onderdeel van de socialisatie. Ga er een dag op uit met de pup. Neem altijd genoeg voer, water en doekjes voor ongelukjes en eventueel een puppybuggy voor de tijden dat hij niet mag lopen mee. Ga dan lekker met de bus en trein naar een stad toe. Zo leert de pup de bus en de trein kennen. Ook kan hij dan in een andere stad eens de geuren opsnuiven. En in een grotere stad zal meer verkeer zijn, maar ook nieuwe en vreemde mensen.

  • De kinderboerderij

Honden vinden het vaak lastig om om te gaan met andere soorten dieren. Daarom is het een goed idee de hond ook eens mee te nemen naar de kinderboerderij. Vaak mogen ze daar aangelijnd gewoon naar binnen. Laat ze maar eens rustig kijken en snuffelen aan alle nieuwe dieren. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker de honden worden in omgang met bijvoorbeeld kippen of geiten.

Puppycursus

Een belangrijk onderdeel wat ook bij de socialisatie hoort is de puppycursus. Hier leren ze namelijk omgaan met andere pups, maar ook hoe ze om moeten gaan met de baasjes. Ze leren hier de basis commando’s die je zijn hele hondenleven nog gaat gebruiken.

Eerst moet je natuurlijk op zoek gaan naar een hondenschool die aansluit bij hoe jij je pup wil opvoeden. Je hebt namelijk veel verschillende hondenscholen, die allemaal een eigen methode aanhouden. De eerste keuze die je hier in moet maken is wil je een online cursus of wil je een cursus op de locatie bij de hondenschool.

Een online hondenschool heeft zo zijn voor en nadelen. Het voordeel is natuurlijk dat je er makkelijk voor kan gaan zitten wanneer jij tijd hebt. Zo kan je eerst rustig de stof doorlezen en de filmpjes bekijken voordat je aan de slag gaat met je pup. Je kan dan alles zo vaak bekijken als je wil en wanneer je maar wil. Het grootste nadeel is dat je pup op die manier niet in contact komt met grote groepen pups zoals je dat bij een hondenschool wel hebt. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid om dit wel op te zoeken bij jezelf. Want hond op hond contact is ook een cruciaal onderdeel van het opvoeden van een pup.

Een ander belangrijk punt waar je naar moet kijken is hoe de verschillende hondenscholen omgaan met belonen en straffen. Sommige hondenscholen gebruiken meer straffen in hun training dan anderen. Zo bestaan er scholen die aangeven alleen maar te belonen en niet te straffen, maar waar hondeneigenaren wel de tip krijgen om een blik vol kiezels naar de pup te gooien als hij in huis iets doet wat niet mag. Op het moment dat zo’n blik gegooid wordt schrikt de pup, dus dit is eigenlijk wel straffen. Deze keuze mag je natuurlijk zelf maken als je je bewust bent van de consequenties. Maar het is zonde als je dit doet omdat je verkeerde informatie krijgt.

Vraag bij de hondenschool ook wat de eerste dingen zijn die jullie gaan doen met de pup. En kijk of dit ook aansluit bij wat jij belangrijk vind. En let ook vooral of de trainers wel of niet zijn gecertificeerd, en wat voor opleiding ze hebben gedaan. Daaraan kan je namelijk ook vaak aflezen wat voor methode ze gebruiken in de training.

Let ook op de groepsgrootte. Want hoe meer honden er in de groep zitten hoe minder tijd er is voor individuele aandacht. De kans is in een grote groep honden ook groter dat er een hond losschiet en ergens anders gaat lopen spelen. Ook zullen honden in een grotere groep sneller vocaal zijn. Dit kan storend zijn voor de andere honden, of de andere honden aansteken ook te gaan blaffen. Zo kunnen de pups zich tijdens de training minder goed concentreren. Dit is niet erg als je thuis ook voldoende tijd hebt om met de pup te oefenen. En als ze bijvoorbeeld juist wel goed zijn in de begeleiding met het spelen, kan dat nog steeds een prima hondenschool zijn voor jullie.

Dan heb je ook nog bij een aantal hondenscholen de mogelijkheid om privé les te krijgen. Dit is natuurlijk wel een stuk duurder dan groepslessen. Maar hiermee krijg je wel goede één op één begeleiding en is er alle tijd om alles goed te oefenen en veel vragen te stellen. En het geeft je ook de mogelijkheid om de afleiding later toe te voegen wanneer de pup hier klaar voor is.

En als laatste heb je ook nog speciale puppy cursussen. bijvoorbeeld een puppycursus speciaal voor labradors of een jacht puppycursus. Een cursus die zo specifiek op sport of functie traint kan erg leuk zijn, maar kijk wel kritisch naar het programma. Want veel van dat soort cursussen gaan er vanuit dat de baasjes al enige ervaring hebben, hierdoor slaan ze vaak de basis opvoeding over. Wil je wel hulp bij de basisvaardigheden is het verstandiger te kiezen voor een algemene puppy cursus. Een eventuele sport kan je daarna alsnog op instromen.

Een cursus speciaal voor een specifiek ras kan heel leuk zijn, maar het heeft als nadeel dat de pup niet veel in aanraking komt met andere rassen. Dit is wel belangrijk, omdat niet alle rassen het zelfde communiceren. Zorg dus dat je dit alsnog zelf doet. Ook zijn deze scholen vaak gericht op hoe deze honden rassen zich over het algemeen gedragen. Nu moet je er rekening mee houden dat ook binnen rassen er verschillen karakters bestaan.

Ga bij het kiezen van een hondenschool vooral af op je gevoel. Voelt het niet goed kies dan een andere. En wil je een groep les ga dan al vroeg zoeken naar een hondenschool. Deze zitten namelijk vrij snel vol.

Socialiseren van een pup is niet moeilijk, en kan juist heel leuk en uitdagend zijn. Maar hier gaat wel tijd en moeite inzitten. Maar ook voor een pup geld dat hoe meer moeite en liefde je erin stopt hoe meer liefde en vreugde je ervoor terug krijgt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.