Vliegen met de hond of kat

Gepubliceerd op 4 mei 2022 om 20:17

De hond mee op vakantie nemen is natuurlijk erg leuk, maar hier moet je echt goed over na denken. Heb je uiteindelijk toch de keuze genomen om de hond mee te nemen op vakantie met het vliegtuig kan je maar beter goed voorbereid op weg gaan. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten, en wat de regels zijn van de grootste vlieg maatschappijen.

Met vliegen is het mogelijk om een hond mee te nemen in de cabine of hij mag mee vliegen in het ruim. Voor de cabine geld vaak een maximale grootte van hond. Dit is vaak alleen geschikt voor de kleinere honden. Ook mag er maar een hond per persoon mee de cabine in. Voor honden die in het ruim mee vliegen is er geen maximale grootte, maar bij de meeste vluchtmaatschappijen is er wel een maximum van drie honden per boeking.

Lees hieronder de regels per vliegmaatschappij, en onder aan de blog de lijst met materialen die je mee moet nemen.

KLM

De informatie op de site van KLM heeft een duidelijke uitleg over de mogelijkheden en kosten. 

Zij vervoeren zowel honden als katten in de cabine of in het ruim.

Er is helaas beperkte ruimte aan boord voor huisdieren; het exacte aantal huisdieren dat we kunnen meenemen, hangt af van het vliegtuigtype, de bestemming en de uitvoerende luchtvaartmaatschappij. Maak zo snel mogelijk na het boeken van uw vlucht een reservering voor uw huisdier. Doe dit uiterlijk 48 uur voor vertrek van uw vlucht.

Houd er rekening mee dat uw huisdier op dezelfde vlucht moet reizen als u en minimaal 15 weken oud moet zijn.

U mag 1 kat of hond meenemen in de cabine. Uw huisdier moet onder de stoel voor u reizen, dus zorg ervoor dat uw viervoeter in een gesloten reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 cm past. De reistas of kennel mag samen met uw huisdier maximaal 8 kg wegen. Ze mogen tijdens de vlucht niet uit de kennel, zorg er dan ook voor dat deze groot genoeg is om comfortabel te zijn voor uw hond of kat. U kunt nooit een huisdier meenemen in de cabine als u Business Class vliegt op een intercontinentale route.

Meenemen in het ruim.

U kunt maximaal 3 huisdieren meenemen in het ruim. Ze mogen een kennel delen als ze elk niet meer dan 14 kg wegen, en ze:

 • 2 volwassen dieren van vergelijkbare grootte zijn, of
 • 3 dieren tot 6 maanden oud uit hetzelfde nest zijn.

Zorg ervoor dat het gewicht van uw huisdier en kennel in totaal niet meer dan 75 kg is. De kennel mag maximaal 122 x 81 x 89 cm zijn op KLM-vluchten, en maximaal 102 x 69 x 76 cm op KLM Cityhopper-vluchten.

Maak zo snel mogelijk na het boeken van uw vlucht een reservering voor de reis van uw huisdier in het ruim. Hiervoor kunt u contact opnemen met het KLM Contactcentrum.

Uitzonderingen

Het is niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen in het ruim als:

 • u een overstap heeft van meer dan 3 uur, of
 • uw vlucht wordt uitgevoerd met een Boeing 787-9 of 787-10 vliegtuig.

Bent u van plan om tussen 1 november en 31 maart te reizen? Dan kunt u op sommige KLM Cityhopper-vluchten die met een Embraer-vliegtuig worden uitgevoerd uw huisdier niet in het ruim meenemen.

Ook word er gewaarschuwd dat sommige honden en katten rassen niet geschikt zijn om te vliegen. Dit is vooral bij honden met een korte snuit. Deze krijgen het snel te warm en zullen minder goed kunnen ademen. De volgende honden en katten rassen zijn niet geschikt om mee te vliegen in het ruim:

Kattenrassen

Burmese, exotische korthaar, Himalaya en Perzische katten zijn niet toegestaan in het ruim.

 

Hondenrassen

Hondenrassen die niet in het ruim zijn toegestaan: Affenpinscher, Boston Terriër, Boxer (alle rassen), Brussels Griffon, Buldog (alle rassen), Cane Corso, Chowchow, Duitse dog, Lhasa apso, Mastiff (alle rassen), Pekingees, Petit brabançon, Mopshond (alle rassen), Shar-pei, Shih tzu, Spaniël (Tibetaanse, Japanse, Engelse en King Charles-rassen) en Staffordshire-bulterriër.

Kosten:

Voor het meenemen van uw kat of hond betaalt u een toeslag van EUR 75 tot EUR 400 per enkele reis. We beseffen dat dit een brede prijsklasse is; de prijs is namelijk afhankelijk van uw luchthaven van vertrek en bestemming. De exacte prijs ziet u bij het maken van een reservering.

 

Transavia

Bij Transavia vluchten mag een hond zowel in de cabine als in het ruim worden vervoerd. Ook hier hebben ze strenge regels omtrent het vervoer van huisdieren. Het boeken van een ticket voor je huisdier kan direct bij de aankoop van je eigen ticket, of minimaal twee uur voor de vlucht. Maar ook hier is er beperkte ruimte voor huisdieren. Ben dus op tijd met boeken.

Meenemen in de cabine

Je mag je huisdier in de cabine vervoeren in een flexibele reistas voor huisdieren, een kennel van hardplastic is niet toegestaan. Plaats deze onder de stoel voor je. Voor de veiligheid van je huisdier mag je deze tijdens de vlucht niet openen of verplaatsen. Naast je huisdier mag je in de cabine ook 1 stuk handbagage meenemen.

Afmetingen:
Maximale afmetingen per reistas: lengte 40 cm x breedte 30 cm x hoogte 24cm.
Gewicht:
Maximumgewicht van je huisdier inclusief tas: 8 kg.

Verder moet een reistas aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het moet een officiële reistas zijn, zoals te koop bij een dierenwinkel
 • De tas moet helemaal afsluitbaar zijn
 • De tas is voorzien van luchtgaten, zodat het dier voldoende zuurstof heeft
 • De tas is voorzien van plastic ruiten, zodat het dier kan kijken
 • Het dier moet voldoende ruimte hebben in de tas om zich te bewegen

Meenemen in het ruim

Het is belangrijk dat je huisdier zo comfortabel mogelijk wordt vervoerd in het ruim. Het is daarom van belang dat de kennel groot genoeg is voor je huisdier om te kunnen staan, te draaien en te liggen zonder de bovenkant te raken. De kennel moet van glasvezel of hardplastic zijn gemaakt. Daarnaast moet je per vlucht 4 (hersluitbare) tie-wraps meenemen zodat de deur van de kennel goed gesloten kan worden. Om veiligheidsredenen mogen speeltjes niet in de kennel vervoerd worden.

Voor de veiligheid van je huisdier is het belangrijk dat de kennel voldoet aan de wettelijke eisen van IATA.

 • Afmetingen
  Maximale afmetingen per kennel: lengte 102 cm x breedte 69 cm x hoogte 76 cm.
 • Gewicht
  Maximumgewicht van je huisdier inclusief kennel: 75 kg.

Let op! Per vlucht kunnen we maximaal 2 huisdieren in het bagageruim vervoeren. Boek daarom tijdig je huisdier bij als je zeker wilt zijn dat je huisdier mee gaat.

Uitzonderingen

Stompneuzige dieren zoals pugs, boxers, bulldogs en Pekinese en Perzische katten kunnen door hoge temperaturen en stress tijdens de vlucht moeite hebben met hun ademhaling. Om hun welzijn te garanderen mogen stompneuzige dieren daarom alleen worden vervoerd in de cabine

Zogenaamde 'vechthonden' of 'aanvalshonden' die vallen binnen de onderstaande categorie mogen niet mee in de cabine of in het bagageruim. De honden hoeven niet te behoren tot een bepaald ras, maar zijn qua bouw vergelijkbaar met:

 • American Staffordshire Terriers (pitbulls) of vergelijkbare honden (bijvoorbeeld Staffordshire Terriers of Bullterriërs;
 • Mastiffs, of vergelijkbare honden;
 • Tosas, of vergelijkbare honden;
 • Rottweilers, of vergelijkbare honden.

Kosten:

De kosten om een hond mee te nemen in de cabine is €45,- per enkele reis.
De kosten om een hond mee te nemen in het bagage ruim zijn: €70,- per enkele reis.

Easyjet

Op de site van easy jet is het niet makkelijk om te vinden wat het beleid is voor honden en katten. Maar na een beetje google zoeken heb ik uiteindelijk gevonden dat ze geen huisdieren toestaan op hun vluchten.

Ryanair

Ook bij Ryanair zijn honden of katten helaas niet welkom in het vliegtuig. Wel kunnen hulphonden worden meegenomen naar bepaalde landen.

Geleide-/hulphonden zijn niet toegestaan op de volgende routes:

 • Vluchten naar/vanuit Marokko
 • Vluchten naar/vanuit Israël

Geleide-/hulphonden zijn toegestaan op de volgende routes:

 • Alle Ryanair-vluchten binnen de EU/EER
 • Alle binnenlandse vluchten van Ryanair

TUI Fly NL

Bij TUI mogen honden wel mee het vliegtuig in. Ook hier heb je de optie om een hond mee te nemen de cabine in of dat deze het ruim in gaat. Een hond of kat die in een kennel past van maximaal 50x35x30 cm en niet zwaarder is dan 8 kg (10 kg inclusief kennel) mag mee aan boord. Vervoer van huisdieren is op eigen risico. De hond of kat moet minimaal 3 werkdagen voor vertrek zijn aangegeven bij het ticket. Verder geeft TUI aan dat zij niet aansprakelijk zijn voor uw dier tijdens de vlucht. 

Hond mee in het ruim

Een hond of kat zonder platte snuit in een kennel mag mee in het laadruim. Je huisdier moet minimaal 3 maanden oud zijn, heeft een paspoort, is ingeënt tegen hondsdolheid en voorzien van identificatiechip. We vervoeren geen huisdieren van en naar de Kaapverdische Eilanden.

Er mogen 3 katten/honden in één kennel, mits ze niet ouder zijn dan 6 maanden en uit hetzelfde nest komen. Er mogen 2 katten/honden in één kennel, mits ze ieder niet zwaarder zijn dan 14 kg en gewend zijn om samen te leven. De huisdieren mogen alleen mee in een kennel en niet in een bench.

Prijs:

De hond meenemen in de cabine kost €50,- enkele reis
De hond meenemen in het ruim kost €80,- enkele reis.

Condor

Bij Condor mogen dieren wel mee in zowel de cabine als de laadruimte. Wel hebben ze hier regels voor opgesteld. Dit om overlast bij mede passagiers ver vermijden. 

Hond mee in de cabine

Als de hond mee reist in de cabine moet je rekening houden met de volgende regels:

 • Dat het dier tijdens de hele vlucht in zijn gesloten box op de vloer moet blijven staan.
 • De afmetingen van de box (luchtdoorlatend en waterdicht, afsluitbaar en volgens de IATA Live Animal Regulations) mogen de afmetingen voor handbagage (lengte 55 cm x breedte 40 cm x hoogte 20 cm) niet overschrijden.
 • Merk op dat we maar één dier per tas aanvaarden. De draagtas, inclusief het dier, mag maximaal 8 kg wegen.
 • De draagbox mag u meenemen bovenop de toegelaten hoeveelheid bagage, dit is inbegrepen in het geboekte tarief.
 • Uw speciale reservering voor dierentransporten in de passagiersruimte is tot uiterlijk 24 uur voor het vertrek mogelijk.

U hebt de mogelijkheid honden en katten tot 6 kg (incl. box) in de passagiersruimte mee te nemen. De afmetingen van de box (luchtdoorlatend en waterdicht) mogen de opgegeven afmetingen voor handbagage niet overschrijden. Het dier mag zijn kop niet naar buiten kunnen steken en mag tijdens de vlucht niet uit de box worden gehaald. De box moet in de voetenruimte van de passagier worden geplaatst.

Hond mee in het ruim

Voor het transport van uw hond of kat kunt u in de grotere Duitse luchthavens of in de dierenwinkel speciale reisboxen kopen. Deze moeten luchtdoorlatend, waterdicht en goed afsluitbaar zijn.

In principe zijn voor het vervoer in de laadruimte de volgende gegevens benodigd: het gewicht van het dier incl. reisbox en de exacte afmetingen van de reisbox. Bij het vervoer van honden hebben wij het ras van de hond nodig; zonder deze informatie kan de hond niet worden vervoerd.

Uw speciale reservering voor dierentransporten in de laadruimte is tot 48 uur voor het vertrek mogelijk. Er moeten water- en voederbakjes beschikbaar zijn. De kooi moet stabiel en proper zijn, een waterbestendige bodem hebben en binnenin met goed absorberend materiaal uitgerust zijn. De kooi mag geen deksel met tralies hebben. Opgelet: het dier kan bij het inchecken geweigerd worden voor vervoer indien de kooi te klein is of niet aan de IATA vereisten voldoet.

Uitzonderingen

Honden van de volgende rassen zijn algemeen van het transport uitgesloten: Dogo Canario / Presa Canario, pitbullterriër, Amerikaanse pitbull, Amerikaanse staffordshire-terriër, staffordshire-bullterriër, bullterriër, Amerikaanse bulldog, dogo argentino, fila brasileiro, kangal (karabash), Kaukasische owcharka, mastiff, mastino napoletano. Dit advies geldt ook voor kruisingen.

Honden- en kattenrassen met korte snuit zijn bijzonder gevoelig voor temperatuurveranderingen en stress. Daarom laten we het transport van dit soort honden of katten niet toe, omdat we het risico op ernstige schade aan hun gezondheid of in het ergste geval hun overlijden, niet kunnen uitsluiten.

Kosten:

Binnen de cabine van het vliegtuig heb je verschillende zones. De kosten voor het vervoer verschild dan ook per zone.

zone 1: €59,99
zone 2: €74,99
zone 3: €99,99
zone 4: €99,99
zone 5: €99,99

De kosten voor het meenemen van een hond in het ruim kost €74,99

Wat moet je meenemen

Het is erg afhankelijk van de vliegmaatschappij wat je mee moet nemen voor tijdens de vlucht. Als de hond word toegestaan in de cabine mag de hond tijdens de vlucht niet eten of drinken. Houd hier dan ook rekening mee. Afhankelijk van de vliegmaatschappij mogen honden in het ruim wel eten en drinken. Maar door de vlucht kan het water uit de bak vallen. en goed absorberend kleed is dan ook geen overbodige luxe. 

De krat die mee mag in het luchtruim moet voldoen aan bepaalde eisen. Let hier dan ook op bij de aankoop van de vervoerkrat. 

2-1 draagtas en reismat in één: ideaal voor onderweg of tijdens vakantie.

De gewatteerde mat zorgt voor veel comfort en vermindert daardoor de stress tijdens het reizen. De tas kan op verschillende manieren gebruikt worden, en heeft openingen zowel aan de zijkanten als van boven.

 • Uitneembare mat
 • Uitvouwbare tas
 • Geschikt voor auto- of luchtvervoer
 • Geschikt voor huisdieren tot en met 8 kg
 • Voldoende ventilatie
 • Comfortabele handvatten en schouderband

Afmeting tas
46 x 33 x 29 cm

Kies de juiste kennel voor jouw hond!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.