Coronavirussen
Coronavirussen zijn virussen die regelmatig voorkomen. Wij kennen ze bij mensen vaak als een normale griep, en tegenwoordig word dit ook gebruikt voor het COVID virus. Coronavirussen zijn ook een verzamelnaam voor dat soort virussen. In de onderstaande tekst word met corona virussen de normale katten griep bedoeld.
Ook katten kunnen worden geïnfecteerd met een corona virus. De meeste katten worden geïnfecteerd met een simpel corona virus. Er word geschat dat van alle huis katten 25% tot 40% een soort gelijk virus ooit heeft gehad. En op plekken waar veel katten bij elkaar zitten kan dit zelfs 80% tot 100% zijn. Niks om je zorgen over te maken hoor, want dit soort virussen zorgen vaak voor wat diarree en verminderde eetlust.
In de darmen van de kat gaat dit virus zich vermeerderen en dat word via de ontlasting weer uitgescheiden. Buiten een kattenlichaam kan het virus nog enkele dagen tot weken overleven.
Het goed schoonhouden van de kattenbak en regelmatig desinfecteren is dus erg belangrijk.
Hoe ontstaat het FIP virus
In sommige gevallen kan een simpel corona virus zich ontwikkelen tot het gevaarlijkere Feline Infectieuze peritonitis (FIP) virus. In tegenstelling tot de onschuldige corona varianten kan het FIP virus zich niet goed vermeerderen in het maagdarm stelsel. Hierdoor gaat hij zich hechten aan de belangrijke cellen in het lichaam van uw kat. Zo dringt hij de macrofagen binnen, deze zorgen voor het immuunsysteem van uw kat.
Op deze manier kan het FIP virus zich verspreiden over het hele lichaam. Als het FIP virus eenmaal in uw kat zit kan hij FIP ontwikkelen, maar hij kan ook gezond blijven. Dit is afhankelijk van het afweer systeem van uw kat. Als uw kat een sterk afweersysteem heeft kan hij het virus onder controle houden en dus nergens last van hebben. Als het lichaam niet in staat is het virus te weren kan de kat FIP klachten ontwikkelen. Ongeveer 1% tot 5% ontwikkeld daadwerkelijk FIP.
Wat zijn de Symptomen van FIP
FIP kan veel verschillende symptomen hebben. Deze symptomen komen ook veel voor bij andere aandoeningen. Hierdoor is vaak lastig om FIP in het begin vast te stellen. Veel voorkomende klachten in de begin fase zijn: Wisselende temperaturen, lusteloosheid en verminderde eetlust.
Na een aantal dagen tot weken en af en toe zelfs pas na maanden kunnen er ook andere symptomen voorkomen. Er zijn twee verschillende vormen van FIP. De ‘’natte’’ en de ‘’droge’’ variant. Veel katten krijgen beide vormen door elkaar.
Natte FIP
Natte FIP is een vochtophoping in de buik of borstholte. Bij vocht in de buik krijgen katten een opgezwollen buik, waar vocht in de bost problemen geeft met ademhaling. Deze vochtophopingen worden veroorzaakt door ontstekingen aan de bloedvaten. Hierdoor lekt er vloeistof naar de buik /en borstholte. Het vocht is vaak heldergeel en draden trekkend.
Droge FIP
Bij droge FIP zorgt de besmetting vooral voor langdurige ontstekingen rondom de aderen door het hele lichaam heen. Hierdoor kan FIP verschillende organen aantasten. Voornamelijk is dit in de ogen en de hersenen, maar het kan ook voorkomen in de lever, nieren, longen en huid. De symptomen kunnen hierdoor erg verschillend zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid aantasting op de organen. Voorbeelden zijn: onstabiel lopen, raar gedrag of minder
goed kunnen zien.
In de meeste gevallen van FIP nemen de klachten toe naarmate het langer in het lichaam zit. En vaak gaat de gezondheid van de kat snel achteruit en kan het een kwestie van dagen of weken zijn voordat de kat overlijdt.
Hoe word de diagnose FIP gesteld?
Omdat FIP symptomen vaak overeen komen met symptomen van andere ziekte word FIP vaak niet in het eerste stadium gediagnostiseerd. Dierenartsen gaan hier naar kijken als een kat voldoet aan een aantal voorwaarden.
- De kat laat klinische symptomen zien die passen bij FIP.
- De kat valt onder een ‘’hoog risico’’ groep. Dit zijn de jonge katten of katten die in een grote groep leven.
- Er zijn afwijkingen te zien in het bloed, zoals het afnemen van witte bloedcellen, bloedarmoede, een hoog totaal eiwitgehalte en verhoogde leverenzymen.
Omdat deze eisen in een eerder stadium van FIP niet voorkomen moeten testen vaak herhaald worden op een later stadium. Meestal zal de dierenarts een bloedtest afnemen. Hierin kan hij zien of er antistoffen tegen virussen aanwezig zijn in het bloed. Helaas komen corona virussen veel voor bij katten en geeft dit dus niet altijd uitsluiting.
Een andere optie is een PCR test. Dit is een goede optie als de kat last heeft van ‘’Natte’’ FIP.
Met deze techniek kan de dierenarts zien of er corona virussen in het vocht of vloed voorkomen en zich vermeerderen. Gewone corona virussen vermeerderen zich namelijk in het maagdarm gestel en niet in het bloed. Als er een vermeerdering plaats vind in het bloed is dit dus een goede indicator voor FIP.
Ook kan met deze techniek vocht uit de borst en buikholte worden bekeken. Zo kunnen ze op DNA niveau FIP vaststellen. Dit zorgt dan ook voor een definitieve diagnose.
Er zijn nog 2 andere methode om FIP vast te stellen. Ze kunnen vocht afnemen uit de buik en/of borst holte. Met behulp van immunofluorescentie kunnen ze de FIP cellen in de macrofagen vaststellen.
Of ze kunnen een biopt nemen. Hierbij halen ze onder narcose een stuk beschadigd weefsel weg. Hier word dan gekeken naar de ontstekingswaarden. Helaas is een kat vaak al te ziek voor een dergelijke operatie. Dan kan de definitieve diagnose nog wel worden gesteld als de kat eenmaal is overleden.
Behandeling tegen FIP
Wanneer een kat eenmaal de symptomen laat zien van de FIP is het dier over het algemeen niet meer te genezen. De meeste katten overlijden dan ook binnen een paar weken.
Het is wel mogelijk medicatie te krijgen om de kwaliteit van leven tijdelijk te verbeteren. Zo worden pijnstillers gegeven en medicatie om de ontsteking te remmen. Soms word er ook behandeld met het middel interferon omega. Dit middel zou een mogelijke antivirale werking hebben. Echter is hier geen wetenschappelijk bewijs van.
Er is ook een veelbelovend onderzoek naar de behandeling van FIP met het middel GS-441524. Dit middel is momenteel echter nog niet erkend en niet legaal verkrijgbaar.
Als een kat erg ziek is, is euthanasie vaak de beste optie om lijden te voorkomen.
FIP voorkomen.
Eigenlijk kan FIP voor komen bij elke kat die een corona infectie krijgt. Bij iedere infectie kan het corona virus zich ontwikkelen tot een FIP virus. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de kat geen corona virus oploopt.
FIP komt minder vaak voor bij katten die alleen worden gehouden, of in kleine groepen. Het is dus een goed idee om niet meer dan 5 katten in een woning te hebben. Hierdoor heb je minder stress in huis. En dat zorgt weer voor een beter immuunsysteem. Ook is en goede hygiëne erg belangrijk. Maak de kattenbakken regelmatig schoon en zet de voer en drink bakken waar mogelijk in een andere ruimte als de kattenbakken. Zo kunnen virussen zich minder goed verspreiden en is de kant op FIP dus kleiner.
Helaas is er in Nederland geen vaccinatie beschikbaar tegen FIP. Wel word hier momenteel aan gewerkt.
Vooral in de koude en donkere dagen kunnen onze huisdieren wel een zetje in de rug gebruiken. Goede voeding is hiervan de basis. Maar je kan uw kat ook ondersteunen door ze supplementen bij de voeding te geven denk hierbij aan:
Bronnen:
https://mcvoordieren.nl/
https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/
https://www.licg.nl/
https://www.keerhoeve.nl
Reactie plaatsen
Reacties