De Duitse herder, het op een na populairste hondenras van Nederland. Staat bekend als een intelligente hond die houd van het werken voor zijn baas. Hij word veel gehouden als gezins-hond of waakhond, maar word ook gebruikt als politie en speurhond. 

 

Vachtverzoring

De vacht verzorging van een Duitse herder is erg gemakkelijk. Als je gaat kijken naar de vacht van de Duitse herder is deze vrij dik. Regelmatig borstelen, gemiddeld één keer per week, is wel aan te raden. 

Vooral in de lente periode verliest de Duitse herder veel haar. Tijdens deze periode is het aan te raden om regelmatig te borstelen. Dit kan met een stevige honden borstel en een zogenoemd herdersharkje. Ook kan u er voor kiezen om de hond naar een trimsalon brengen. 

Een Duitse herder heeft een erg gevoelige huid. Daarom is het niet aan te raden hem regelmatig in bad te doen. Natuurlijk als hij erg ruikt kan u hem in bad doen. Maar gebruik dan speciale shampoo voor honden met een gevoelige huid. Alle boven genoemde producten kan u altijd vinden in de shop.

Voeding

Duitse herders zijn erg grote krachtige en gespierde honden. Hierdoor hebben ze een speciale voedingsbehoefte. Een hoog gehalte aan eiwit is hierbij erg belangrijk. Duitse herders zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kunt het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleinere maaltijden aan te bieden.

Zowel natvoer, droogvoer en vers vlees kunnen een prima optie zijn. Wel zien we steeds vaker dat Herders gevoelig kunnen zijn voor granen. Deze zou je voor de zekerheid kunnen vermijden.

Voor natvoeding is het goed om eens te kijken naar Herrmann's. Hier heb je goed kwaliteit en geen extra toevoegingen. eventueel een mix van alle smaken, of een losse smaak met bijvoorbeeld wortel.

Gezien herders al snel last hebben van een opgeblazen gevoel zou ik niet zo snel kiezen voor een geperste brok. Maar een goede en gezonde optie is bijvoorbeeld Acana Sport en Agility of Oven-Baked voor grote rassen.

Ook vlees, vers of houdbaar, kan een goede optie zijn voor uw hond. De haptoe worst met eend, of de verse KIVO rollen met konijn zijn een goede optie vooral bij honden met een allergie, maar hiermee kan je ook goed afwisselen met smaken.

Sporten en bewegen met uw hond

De Duitse herder vereist een grote hoeveelheid lichaamsbeweging, matige hoeveelheden verzorging en een grote hoeveelheid mentale stimulatie. Het algemene ras heeft een geweldig temperament met een hoge intelligentie en trainbaarheid, waardoor ze loyale en flexibele huisdieren zijn. 

Het zou oké zijn om ’s morgens vroeg een Duitse herder te nemen voor een kortere wandeling, maar ze zouden’ s middags een veel langere wandeling nodig hebben en bij voorkeur een wandeling waarbij interactieve spelletjes met een hond moeten worden gespeeld, omdat alleen wandelen niet voldoende zou zijn om een ​​hond te houden. Duitse herder fit, gezond en gelukkig.

Er zijn 4 sporten waar de herder erg in uitblinkt. dit zijn Speuren, Appèl, pakwerk en Uithoudings-vermogen.

Speuren

Speuren is het onderdeel van onze africhtingssport dat het meest bij de natuur ligt. Het geweldige reukvermogen van een hond zorgt ervoor dat deze in staat is om voor de mens niet waarneembare geuren te ruiken en te volgen. De hond leert om een spoor dat door een persoon is uitgelegd en dat een bepaalde tijd ligt uit te werken. Op dit spoor moet de hond een x-aantal voorwerpen vinden. Naar gelang de vorderingen van de hond wordt het spoor groter en moet het spoor langer liggen alvorens dit wordt uitgewerkt. Er wordt van de hond verwacht dat deze met een diepe neus speurt, oftewel dat de neus zo dicht mogelijk bij de grond is tijdens het uitwerken van het spoor. De hond dient de voorwerpen te verwijzen. Dit kan door bij het voorwerp te gaan zitten, liggen of te blijven staan. De meeste honden zullen de voorwerpen verwijzen door af te gaan. Het speuren kan op diverse ondergronden gebeuren. Zo wordt er o.a. gespeurd op gras- en/of akkerlanden.

Appèl

Alle aan te leren oefeningen die je met je hond wilt doen beginnen en eindigen met gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid is de basis van alles.  Een hond moet niet alleen thuis, in z’n veilige omgeving gehoorzaam zijn, maar ook in de stad, op het uitlaatveld, in het bos, enz.  U en uw hond leren tijdens het appèl de oefeningen uit te voeren met afleiding van andere mensen en honden. In een gehoorzaamheidsprogramma komen oefeningen voor als:
• het volgen in gewone, langzame en looppas
• het tijdens het volgen gaan zitten, liggen of blijven staan
• komen bij de baas, voet oefening.
• apporteren (vlakke grond, haag en A-schutting)
• vooruit sturen
• het blijven liggen met afleiding

Verder wordt van de hond verwacht dat hij schotvast is.

Pakwerk

Het pakwerk is voor velen een leuk en spectaculair onderdeel. Alleen met een goed gehoorzame hond kan men met dit deel van het IGP-programma beginnen. Van het beoefenen van pakwerk wordt de hond niet ‘vals’. Het programma zit zodanig in elkaar dat de hond leert om te verdedigen in plaats van aan te vallen. Hij moet de ‘boef’ eerst opsporen (doorzoeken van verstekken) en mag alleen bijten als de ‘boef’ probeert te vluchten of hem of zijn baas aanvalt. Bij dit onderdeel worden hoge eisen gesteld aan de gehoorzaamheid van de hond. Ook moet de hond qua karakter aan bepaalde eisen voldoen. Hij moet, zoals een Duitse Herder hoort te zijn, evenwichtig en zelfverzekerd zijn.

Uithoudings-vermogen

Het onderdeel Uithoudingsvermogen bestaat uit het fietsen met de hond, waarbij een afstand van 20 kilometer dient te worden aflegd.
Voordat men aan het examen UV mag deelnemen, dient uw hond minimaal 16 maanden oud te zijn.
De maximale leeftijd is 6 jaar.
De 20 kilometer wordt opgesplitst in 3 delen. Het eerste deel bedraagt een afstand van 8 kilometer, waarna er een pauze volgt. Het tweede deel is 7 kilometer. Daarna weer een pauze. Het laatste deel is dan nog 5 kilometer. Daarna zal de keurmeester de hond beoordelen op z’n algehele conditie. Meestal volgt er na het UV-examen nog een stukje appèl.

Maar heerlijk losfietsen en hardlopen met uw herder kan natuurlijk ook. 

Algemene eigenschappen

Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring Een beetje kwijlen
Uitgebreide training nodig Gaat graag uitgebreid wandelen
Gaat graag een uur per dag wandelen Moet om de dag verzorgd worden
Waakhond. Blaft, waarschuwt en bewaakt Blaffende en spraakzame hond
Heeft misschien wat training nodig om met andere dieren samen te wonen Gemiddeld formaat hond

Belangrijke gegevens

Levensverwachting :9 – 13 jaar

Gewicht: 22 – 40kg

Hoogte: 58 – 63cm 

Kleuren: De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, bruin, wolfsgrauw of combinaties hiervan.

Grootte: Groot

Producten uit dit artikel:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.