De Golden Retriever is de derde in de ranglijst populairste hond in Nederland. Ze worden veel in huis gehaald voor hun vriendelijke aard. Ze zijn slim en enthousiast en passen prima in een actief gezin. Ze hebben vrij veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. De vacht verzorging van een Golden Retriever is was meer werk als bij bijvoorbeeld een Labrador.

 

Vacht verzorging

De lange blonde vacht van de Golden Retriever houd veel zand en modder vast. Ook kan het makkelijk gaan klitten. Regelmatig kammen en borstelen is dus nodig. Vooral op plekken waar klitten sneller voorkomen is het belangrijk dat je zeker één maar het liefst twee keer per week kamt. Dit zijn bijvoorbeeld de oksels en de liezen. Ook onder de staart zien we vaak klitten vormen. 

Onder de poten van een Golden Retriever groeien ook haartjes. Dit kan te veel worden en dan krijgt de hond daar last van. Deze moeten dan ook regelmatig worden geknipt. Ook bij de oren en zelfs een klein stukje in de horen groeien haren. Deze moeten ook worden weggehaald anders kan hij makkelijk last krijgen van oor ontsteking. 

Je kan een Golden Retriever vrij makkelijk wassen. Maar doe dit wel met honden shampoo. Vooral als je hem regelmatig in bad doet is het aan te raden shampoo te pakken voor een gevoelige huid. Voor het vuil na een wandeling is het afspoelen van de hond met lauw tot warm water voldoende.

Veel mensen met een Golden Retriever brengen deze twee keer per jaar naar een trimsalon. Dit zorgt ervoor dat de hond de rest van het jaar minder haren verliest. En dat de oren en poten goed bij worden gehouden. Het regelmatig kammen blijft belangrijk. 

Voeding

Golden Retrievers hebben vaak een enorme eetlust en eten alles wat los en vast zit. Nu betekend dit niet dat hij zo veel eten echt nodig heeft. Ze worden namelijk ook erg snel dik. Hou dit dan ook goed in de gaten als je gaat winkelen voor jou hond. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een geperste brok gaat de hond zich sneller vol voelen, ook zitten ze vol met de juiste voedingstoffen voor uw hond. 

Als je kiest voor een krokante brok voor uw golden kan je het beste kiezen voor een brok met een hoog proteïne gehalte maar een laag vet percentage. Op deze manier zullen ze minder snel dik worden. Hiervoor heb je bijvoorbeeld een goede brok van Acana, oven-baked tradition of Yora.

En ook vlees of natvoer is een goede keuze voor een labrador. Ook hier is het belangrijk of je vers vlees pakt of liever een houdbare worst of blik wil. Kip en kalkoen zijn al snel een goede keuze. Maar vergeet niet af te wisselen met smaken. KIVO vers vlees, Herrmann's of Happy dog hebben een hoog gehalte aan proteïne en een laag gehalte aan vet. 

Sporten met je Golden Retriever

Beweging voor de golden retriever is heel belangrijk. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Met alleen een klein blokje om, kom je er niet mee. ga lekker joggen met je golden en hij zal je dankbaar zijn.

Een golden retriever kan vanzelfsprekend ook op fietstochtjes mee. Er zijn dan wel een paar dingen die je daarbij in het oog moet houden. Als eerste mogen honden onder de een jaar niet naast de fiets meedraven. Ten tweede moet je nooit sneller fietsen dan in een tempo dat je hond in gewone draf kan bijbenen.t een golden retriever. Deze sportieve en actieve hond moet elke dag een grote wandeling maken.

Daarnaast zijn goldens dol op zwemmen en apporteren. neem ze dan ook lekker mee naar het water, vind een stok en laat ze er lekker achteraan gaan. Verder kan je met een golden ook makkelijk alle andere honden sporten gaan beoefenen. Gehoorzaamheid, agility, canicross , flyball, dogydance, dogfrisbee etc. zijn allemaal sporten waar jij en je golden samen van zullen genieten.

algemene eigenschappen

Uitgebreide training nodig Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring Grote hond
Gaat graag actief wandelen Een beetje kwijlen
Gaat goed samen met andere huisdieren Moet om de dag verzorgd worden
Rustige hond Geen waakhond

Belangrijke gegevens

Levensverwachting: 10-12 jaar

Gewicht: 27–34kg

Hoogte: 51–61cm 

Kleuren: De vacht van een Golden Retriever kan variëren in tinten van goud tot roomkleur.

Grootte: Groot

Producten uit dit artikel:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.