Sphynx

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 22:01

De Sphynx is een ras die bij veel mensen bekend is. Hij heeft een aparte reputatie. Aan de ene kant vinden sommige mensen een haarloze kat eng maar aan de andere kant zijn er mensen verliefd geworden op dit lieve en nieuwsgierige ras. Ondanks dat deze kat geen vacht heeft is de verzorging over het algemeen intensiever dan bij een normale kat. 

Omdat de Sphynx geen vacht heeft staat deze dus open en bloot voor vuil en zweet. Hierdoor krijgt hij vaak zweet plekken op de huid maar ook door de viezigheid die hij oppikt in en buiten het huis zie je goed op zijn huid. De ene kat heeft hier meer last van als een ander dus let altijd goed op je eigen kat.

Een Sphynx moet je in bad doen op het moment dat deze vies word. Dit kan bij de ene kat een keer in de twee weken zijn terwijl dit bij een andere een maand of twee kan duren. Let dus goed op de huid van de kat. Na het badderen kan de kat snel uitdrogen. Daarom is het aan te raden de kat altijd goed in te smeren met kokos olie of vaseline. 

Bij sommige Sphynxen is het juist andersom. Dan is de huid vaak droog en krijgt hij last van huid schilfers. Dan is het belangrijk dat je de zweet vlekken op de huis met een babydoekje schoonmaakt en de kat regelmatig insmeert zodat je zijn huis vetter houd. 

 De kop van de Sphynx is vaak wat gevoeliger voor zeep. Let hier op en maak deze alleen maar schoon met wat water en watjes/ Zorg dat er geen water in de oren en ogen van de kat komt.

Bij de Sphynx hoopt zich ook vaak oorsmeer op in de oren. Hiervoor heb je speciale oor druppels die je kan kopen. Dit kan wat vervelend aanvoelen voor de kat. Zorg dus dat je de oren goed schoonmaakt voor je de kat weer los laat. Want als de kat gaat schudden met zijn kop om het er zelf uit te halen zit het overal. Ook de oogjes van de Sphynx zijn niet beschermd met haartjes zoals dat bij andere katten wel is. Hierdoor blijft er meer vuil achter in de oogjes. Maak deze ook regelmatig schoon. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.